Boj o Radu ČT: Židoliberálové, řekl Pavel Černocký. Židovská federace ho odsoudila

25.03.2021 11:47

Federace židovských obcí se ostře vymezila proti publicistovi Pavlu Černockému. Ten postoupil do užšího výběru kandidátů do Rady ČT a federaci se to ani trochu nelíbí. I kvůli jeho slovům proneseným v rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz. Na její ostrou reakci upozornil poslanec TOP 09 Jan Jakob, který ve Sněmovně nahradil Miroslava Kalouska.

Boj o Radu ČT: Židoliberálové, řekl Pavel Černocký. Židovská federace ho odsoudila
Foto: archiv P. Černocký
Popisek: Pavel Černocký

Federace židovských obcí a Ekumenická rada církví na počátku března navrhla do Rady ČT manažera a publicistu Michala Klímu. Byl jedním z více než padesáti uchazečů o čtyři křesla v Radě ČT, která se letos uvolní. Ve volebním výboru Sněmovny však narazil. Poslanci ho nepustili do užšího výběru dvanácti uchazečů, o nichž rozhodne Sněmovna jako celek.

Anketa

Je vám líto, že Klaus ml. odešel z politiky?

53%
22%
hlasovalo: 11767 lidí

Zato publicista Pavel Černocký, který na sociálních sítích volal např. po spolupráci hnutí ANO Andreje Babiše a SPD Tomia Okamury, do užšího výběru prošel. A právě to se ani trochu nelíbí již zmíněné Federaci židovských obcí, a to i kvůli jeho slovům proneseným v rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz.

„Federace židovských obcí v České republice je znepokojena, že do užšího výběru osob, ze kterých bude Poslanecká sněmovna volit nové členy Rady České televize, postoupil i Pavel Černocký. Tento kandidát v rozhovoru pro Parlamentní listy z 3. března 2020 uvedl: ‚Bojím se vlády ´židoliberálů´, nikým nevolených, ale disponujících obrovským kapitálem.‘ Je to výrok, který naplňuje znaky definice antisemitismu, přijaté Poslaneckou sněmovnou, a jen dokresluje obecnější názorové ukotvení Pavla Černockého, jak je prezentuje v různých médiích. Federace židovských obcí v České republice považuje Pavla Černockého za zcela nevhodného kandidáta pro volbu člena Rady České televize,“ stojí v prohlášení náboženského společenství.

Jan Jakob zdůraznil, že jako poslanec zastává stejný názor jako Federace. 

„Mám stejný názor. Jeho antisemitské výroky jsou ostudnou vizitkou poslanců, kteří jej zvolili ve výboru. Budu se ze všech sil snažit, aby se do Rady nedostal,“ uvedl Jakob.

Poslanec Jan Jakob podpořil Federaci židovských obcí ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…