Boj o svoz odpadu v Praze trvá. Pražským službám mizí popelnice

19.10.2014 15:15

Boj o svoz odpadu v Praze pokračuje. Společnost Pražské služby (PSAS) se chce bránit proti tomu, že konkurenční firma AVE odvezla z ulic její popelnice. Zástupci AVE tvrdí, že nádoby překážejí, a tak je firma začala v sobotu odpoledne odvážet.

Boj o svoz odpadu v Praze trvá. Pražským službám mizí popelnice
Foto: tan
Popisek: Skládka, ilustarční foto

„AVE se tímto postupem snaží vyvíjet nátlak, aby si udrželi zakázku i po 1. listopadu,“ sdělil mluvčí PSAS Radim Mana. Pražské služby k 31. říjnu vypověděly smlouvy subdodavatelům, mezi nimi i AVE, a umístěním popelnic se připravovaly na převod části firmy pod Technickou správu komunikací (TSK). Spory mezi Prahou a AVE se táhnou už několik týdnů. AVE se nelíbí právě snaha Prahy převést část PSAS pod TSK.

Toto firmě vadí

„Pro Pražské služby stále platí rozhodnutí rady města i pokyn valné hromady a naší povinností je od 1. listopadu zajistit odvoz odpadu z nově obsluhovaných městských částí. A 36 000 nádob rozhodně nelze rozvést za jednu noc,“ uvedl Mana.

Kontejnery do ulic umístily Pražské služby právě kvůli snazšímu převodu části firmy pod TSK. Podle AVE ale nové kontejnery zdvojnásobují jejich počet na jednotlivých stanovištích, a tím znemožňují manipulaci s těmi dosavadními. Navíc podle AVE umístěním nádob PSAS porušují provozní řád stanovišť.

Firmě vadí i to, že lidé prý neví, komu které nádoby patří. Pokud tedy nejsou vyvezeny nové kontejnery, mohou prý z toho vinit firmu AVE, která je ale vyvážet nesmí, protože jí nepatří. Tím podle AVE Pražské služby poškozují dobré jméno firmy AVE. Zástupci Pražských služeb tato tvrzení odmítají a firma AVE si podle nich bere Pražany jako rukojmí.

Praze končí smlouva s Pražskými službami k 31. říjnu a novou nemá

K převodu svozu odpadu pod TSK a k vypovězení smluv subdodavatelům Praha přistoupila po neúspěšném nákupu menšinového podílu v Pražských službách. Menšinový podíl nakonec získala firma EP Industries, která patří, stejně jako AVE, miliardáři Danieli Křetínskému. Převod podílu v týdnu pozastavil Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a problém nyní řeší magistrátní právníci.

Praze končí smlouva s Pražskými službami k 31. říjnu a novou nemá. Pokud se převod nepovede, Praha zadá svoz odpadu Pražským službám bez výběrového řízení. Nové kontejnery rozmístily Pražské služby v ulicích Prahy 2, 3, 8, 9, 10 a 14, kde dosud svoz zajišťovali subdodavatelé, mimo jiné právě AVE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…