Boj proti korupci: Kraje budou muset informovat o dotacích

15.09.2012 12:48

Kraje možná budou muset ze zákona zveřejňovat informace o poskytovaných dotacích a návratných finančních výpomocích. V předloze o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů to navrhují tři koaliční poslanci. Návrh musí nejprve posoudit vláda, rozhodne o něm parlament.

Boj proti korupci: Kraje budou muset informovat o dotacích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

"Návrh novely si klade za cíl umožnit veřejnou kontrolu nad poskytováním peněžních prostředků z rozpočtů krajů a tím snížit riziko korupce," píšou v důvodové zprávě Ivan Fuksa (ODS), Helena Langšádlová (TOP 09) a Lenka Andrýsová (LIDEM). Autoři předlohy ale přiznávají, že kraje zveřejňují řadu informací na internetu už nyní.

Novela uvádí, že kraje musí zveřejnit záměr na finanční podporu určitého cíle. Mezi údaji by mělo být uvedeno, kdo může o dotace žádat, jaká jsou pravidla podání žádosti, co musí obsahovat a jaká jsou hodnotící kritéria.

Po přidělení peněz budou muset kraje zveřejnit seznam úspěšných i neúspěšných žádostí s odůvodněním přidělení nebo nepřidělení dotace. Pokud by to neudělaly, dopustí se deliktu, za který by jim hrozila až milionová pokuta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…