Boj s dezinformacemi bude řešit Bezpečnostní rada státu, řekl Petříček

21.01.2019 17:05

Bezpečnostní rada státu bude v únoru řešit, který český úřad má být odpovědný za kontakt s ostatními státy EU ohledně šíření a potírání falešných zpráv. Novinářům to dnes v Bruselu řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček. Zprávu přinesla ČTK.

Boj s dezinformacemi bude řešit Bezpečnostní rada státu, řekl Petříček
Foto: repro ČT
Popisek: Tomáš Petříček

Zřízení jednoho kontaktního místa, které by zemím Unie mělo pomoci lépe koordinovat své snahy, doporučila loni Evropská komise.

Boj s falešnými zprávami šířenými především na internetu se dnes opět dostal na agendu jednání ministrů zahraničí členských zemí bloku, především v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu na konci května. „S kolegy jsme se shodli, že Unie musí společně čelit dezinformacím jako hrozbě pro naši demokracii,“ poznamenal Petříček. O věci se v lednu ministři bavili už podruhé.

Evropská komise už v loňském roce unijní státy na problematiku opakovaně upozorňovala. Český ministr Petříček dnes připomněl nepravdy a falešné zprávy, které zazněly v kampani před Brexitem či před nizozemským referendem o smlouvě s Ukrajinou v roce 2016. Evropské státy také sledují dění v USA či pokusy vnímané často jako akce s ruskými kořeny ovlivňovat volby v dalších zemích.

Už v dubnu předložila Evropská komise internetovým firmám návrh kodexu chování, který by měl pomoci šíření falešných zpráv omezit. Na počátku prosince přišla s poslední sadou návrhů, právě o nich dnes zástupci členských zemí diskutovali.

Zřízen by měl být například systém včasného varování mezi orgány EU a členskými státy, který usnadní sdílení informací a hodnocení dezinformačních kampaní a usnadní vydávat varování týkající se dezinformací v reálném čase.

Petříček dnes připomněl, že v ČR jsou tyto kompetence rozděleny mezi Ministerstvy vnitra, zahraničí a obrany. První návrhy na vytvoření koordinačního mechanismu mezi nimi předpokládá právě na únorovém jednání BRS.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…