Bojíte se, že na vás budeme dohlížet. ,,Fialokoalice" pod palbou Havlíčka

10.11.2021 13:52

Na post předsedy Poslanecké sněmovny je nominován také současný ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Legislativní odbor Poslanecké sněmovny však uvedl, že kandidatura ministra a vicepremiéra Karla Havlíčka na post šéfa Poslanecké sněmovny by neměla být připuštěna. Důvodem je právě jeho funkce v současné vládě Andreje Babiše (ANO). Havlíček dnes předstoupil před poslance, aby zdůvodnil, proč kandiduje.

Bojíte se, že na vás budeme dohlížet. ,,Fialokoalice" pod palbou Havlíčka
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Karel Havlíček (ANO)

„Chtěl bych vám sdělit důvody, které mě vedly k tomu, že jsem přijal kandidaturu na pozici předsedy Sněmovny a současně vás seznámil s tím, co je ode mě možné očekávat za předpokladu, že bych byl zvolen. Úplně nejdříve bych chtěl ale zdůraznit, že nominaci klubu ANO beru s velkou pokorou a respektem vůči všem členům Poslanecké sněmovny. Současně jsem si velmi dobře vědom toho, že pouze klub ANO nedisponuje potřebnými mandáty, ale přesto jsem tuto výzvu přijal. Dovolím si sdělit důvody,“ sdělil Havlíček úvodem svého slova. 

Anketa

Jste pro zavření hospod a restaurací? (Ptáme se od 10. 11. 2021)

14%
75%
hlasovalo: 23659 lidí

„Byl jsem nominován 72 poslanci, což je více než třetina všech poslanců Poslanecké sněmovny. Za další: Protože jsme jako samostatná strana, v našem případě hnutí, dostali od voličů nejvíce hlasů. A protože od nás tito voliči očekávají, že budeme nejen prosazovat jejich zájmy, ale budeme mít i odpodvídající slovo. Protože jsem názoru, že Sněmovna by měla důsledně kontrolovat vládu, a právě proto by měly pozice ve Sněmovně odpovídat síle jednotlivých stran nebo hnutí. A konečně proto, že slušnost nebereme jako slabost, a i proto od počátku deklarujeme, že nebudeme bránit vzniku nové vlády, nic cíleně neprodlužujeme, neklademe si žádné mimořádné požadavky a od prvního dne jsme sice možná někdy tvrdou, ale konstruktivní opozicí a nečiníme tak proto, že nemůžeme jinak, ale protože jsme objektivní a protože chceme,“ dodal Havlíček.

„Pochopitelně se nám můžete vysmát a věcně argumentovat tím, že jste nám nabídli dva místopředsedy, případně pár výborů, na to zase my můžeme reagovat, že s místopředsedy jste především mysleli na všechny strany vznikající pětikoalice a že v nabídce výborů není ani náznak dělení opozice/koalice, ve smyslu například hospodářský, rozpočtový, sociální, zdravotní, životní prostředí, zemědělství,“ sdělil Havlíček.

„Má-li Sněmovna důsledně kontrolovat vládu, musí k tomu mít odpovídající nástroje v poměru klubu, nebo v logickém poměru klubu s nejvíce mandáty. Samozřejmě že víme, že na to nemáme žádné zákonné právo. Stejně tak velmi dobře rozumíme volební matematice a je nám jasné, že vznikne v nejbližší době vláda, pravděpodobně pětikoalice, a i když se nám to nemusí či nemuselo líbit, tak je zcela patrné, že předvolební taktika koalic vyšla. Nikomu sice více, nikomu méně, ale jako celek pětikoalice zvítězila a k tomu je třeba férově pogratulovat,“ dodal Havlíček.

Nadcházející vláda bude podle něj muset přijímat rozhodnutí, která budou nesmírně obtížná, nepopulární. „Členové vlády budou, podobně jako jsme byli my, pod mimořádným tlakem včetně tlaku zájmových skupin a podobně. A o to více bude potřeba parlamentní kontrola. Jsem toho názoru, že zodpovědná vláda by o ni měla sama stát. Pokud si ale bude sama velet, sama se kontrolovat, sama se hodnotit, a to dokonce z vedení obou komor Parlamentu, potom je to buď vyjádření obavy z určitého zvýšeného dohledu, nebo cílená koncentrace moci, nebo užívání si z moci vyplývajících benefitů. A to vše je možné. Nic není nezákonné, je to demokratické, ale to ještě neznamená, že to je správné,“ dodal Havlíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…