Bolavá historie: Šéf KDU-ČSL popsal, jak za komunistů trpěli lidovci

12.12.2012 11:52

Lidová strana prý sice po celou dobu komunismu byla oficiálně spojencem KSČ, ale podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka byla pod „nucenou správou“ KSČ a řídili ji lidé, kterými řadoví straníci pohrdali. Opravdoví lidovci prý byli popravováni a vězněni, případně donuceni emigrovat.

Bolavá historie: Šéf KDU-ČSL popsal, jak za komunistů trpěli lidovci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Předseda KDU- ČSL Pavel Bělobrádek dostal od čtenáře ParlamentníListy.cz dotaz, týkající se jeho odporu ke komunistům, který v posledních dnech projevoval. Čtenáře zajímalo, kteří komunisté vlastně Bělobrádkovi vadí, zda ti, kteří jsou v KSČM, nebo ti, kteří nalezli do jiných stran. Druhý dotaz směřoval na vztah k příslušníkům dalších stran Národní fronty, kteří s KSČ ochotně spolupracovali, včetně jeho spolustraníků z KDU- ČSL.

Bělobrádek se ohradil proti slovům o spolupráci lidovců s KSČ.  „Lidovci s komunisty „spolupracovali“ tím způsobem, že po únoru ze 200 000 členů lidové strany zbylo pouhých třicet tisíc,“ připomněl. Polovina stranických sekretariátů byla podle něj úplně zničena, čtyři poslanci popraveni nebo umučeni a mnoho členů vězněno.   

Celá odpověď Pavla Bělobrádka ZDE

„Do vedení byli protiprávně dosazeni lidé, kteří byli z lidové strany PLATNĚ vyloučeni a kterých se většina členů štítila,“ vysvětluje předseda lidovců. Strana prý celou dobu komunismu fungovala pod jakousi „nucenou správou“, stejně jako všechny ostatní strany a organizace, které byly členy „Národní fronty“.

Komunisté v jiných stranách prý lidovcům samozřejmě vadí, ale někteří z nich prý měli dostatek slušnosti, aby vyjádřili lítost nejen nad svým členstvím, ale i nad justičními vraždami, kterých se komunisté dopouštěli. „KSČM nikdy nic takového neudělala a není mi znám jediný oficiální dokument, který by jejich lítost a konkrétní distancování se od justičních vražd v padesátých letech dokazoval,“ vysvětluje předseda KDU- ČSL svou averzi k současným komunistům.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …