Bolševický paragraf! odmítá Pirát tresty za šíření toxikomanie

21.09.2020 12:27

Pirátský kandidát do Senátu Robert Veverka je velkým bojovníkem za legalizaci marihuany. Šíření toxikomanie“ je podle jeho názoru „bolševický paragraf,“ který by se prý hodilo zrušit, protože ho údajně lze zneužít stejně snadno, jako kdysi komunisté zneužívali další zákony k perzekuci nevinných občanů. Homosexualita už desítky let trestná není a podle Veverky má být legální i rekreační konzumace konopí.

Bolševický paragraf! odmítá Pirát tresty za šíření toxikomanie
Foto: archiv RV
Popisek: Kandidát na senátora Robert Veverka a předseda České pirátské strany Ivan Bartoš

Robert Veverka, kandidát Pirátů do Senátu, tvrdí, že v Česku může být nebezpečné i jen mluvit o legalizaci marihuany. Při dostatečně širokém výkladu zákona o šíření toxikomanie lze podle kandidáta i obhajobu legalizace pojmout tak, že člověku může hrozit až 5 let odnětí svobody.

Mlhavá formulace 'kdo jiného svádí ke zneužívání jiné návykové látky než alkoholu‘ přímo svádí policii ke zneužití. Zvláště když je doprovozena další gumovou definicí 'kdo zneužívání takové látky jinak podněcuje‘. Co je to 'svádění‘? Jak se dokazuje? Je sváděním, když napíšu dívce „básničku o trávě“? A 'jiné podněcování‘? To už může být úplně cokoliv. Třeba i tento článek. Paragraf 287, který svým pojetím patří spíše do starého trestního zákona ze šedesátých let, je zkrátka velmi lehce zneužitelný k potlačení nepohodlných názorů a svobody slova. Řadu jiných, které měly sloužit k „umravnění“ společnosti a prosazení 'socialistického způsobu života‘, jsme po listopadu 1989 zrušili,“ podotkl Veverka na svém webu.

V moderním právním státě nemá podle Veverky tento zákon co dělat. Veverka je přesvědčen, že stejně jako není trestná homosexualita, nemělo by být trestné ani užívání konopí. Už jen ve jménu úcty ke svobodě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…