Bomba Madeleine Albrightové: „Nezapomenu!“ Žantovský se chlubí

07.10.2020 18:33

Blíží se druhé kolo senátních voleb, kde se o křeslo v horní komoře v Praze 5 utká Michael Žantovský (za TOP 09) se současným senátorem Václavem Láskou (Senátor 21). Žantovskému nyní na sociálních sítích vyjadřuje řada politiků svou podporu, a to i včetně bývalé ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightové.

Bomba Madeleine Albrightové: „Nezapomenu!“ Žantovský se chlubí
Foto: Repro Facebook
Popisek: Madeleine Albrightová fandí Michaelu Žantovskému v boji o senátní křeslo

Anketa

Bude Mikuláš Minář v politice úspěšný?

4%
96%
hlasovalo: 12987 lidí
Žantovský na svém Facebooku zveřejnil videorozhovor, který vedl s Madeleine Albrightovou. Ta v jeho úvodu odkázala na rok 1994, kdy jako velvyslankyně USA při OSN přicestovala do Prahy společně s tehdejším americkým prezidentem Billem Clintonem: „To, co dělala Amerika, český národ a co dělal Havel a ty, to bylo tehdy hrozně důležité, a to mi teď schází,“ promlouvala k Žantovskému.

V Senátu má podle jejích slov své místo. „Chci ti popřát štěstí ve volbách, protože jsi člověk, který rozumí tomu, co se pro lidi musí dělat. Teď máte volby, přeji ti vše nejlepší. Děkuji za vše, co děláš, a za naše přátelství, které je pro mne hrozně důležité,“ dodala.

Madeleine Albrightová působila v letech 1997–2001 jako ministryně zahraničních věcí USA a jako taková vzbuzuje dodnes řadu kontroverzí. Především svou rolí, kterou sehrála při leteckých útocích NATO na Jugoslávii v roce 1999. Akci prosazovaly především Spojené státy a konkrétně Albrightová osobně, která si tím u některých svým postojem vysloužila přezdívku Krvavá Madla. Během aliančního bombardování tehdejší zbytkové Jugoslávie (Srbsko a Černá Hora), které trvalo dlouhých 78 dní a nocí, zahynulo kolem 2 500 civilistů, ženy a děti nevyjímaje.

Další, kdo Žantovského podpořil na sociální síti, byl poslanec Jan Farský (STAN). „Už tento pátek a sobotu je druhé kolo do senátních voleb. Držím palce Michaelu Žantovskému, kandidátovi na senátora, který má přehled, nadhled, je pracovitý a je pevně hodnotově zakotvený,“ napsal s tím, že právě takové senátory v dnešní rozbouřené době potřebujeme.

Hodnoty, které Žantovský prosazuje, vyzdvihl také předseda ODS Petr Fiala: „Intelektuál, diplomat, spolupracovník Václava Havla se vždy zasazoval o svobodu a demokracii. Nyní chce pomoci ochránit základní principy ústavnosti, které jsou v ohrožení,“ napsal na adresu senátního kandidáta a přidal vzkaz voličům: „Prosím, dejte mu svůj hlas ve druhém kole senátních voleb tento pátek a sobotu.“

Podporu kandidátovi za TOP 09 ve druhém kole senátních voleb na Praze 5 vyjádřil také předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Na svém Facebooku upřednostnil ředitele Knihovny Václava Havla Michaela Žantovského před jeho soupeřem a současným senátorem Václavem Láskou.

„Jsem přesvědčen, že právě v těchto časech potřebujeme v Parlamentu jeho moudrost, rozhled a zkušenosti. Dovoluji si proto požádat všechny ze senátního volebního obvodu Praha 5 o podporu Michaela Žantovského,“ poznamenal Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…