Bombardování Iráku a Sýrie. „Nevyhledáváme konflikty,“ ujistil Biden

03.02.2024 16:01

Spojené státy měly během pátečních úderů v Iráku a Sýrii na cíle napojené na Írán podle amerického Centrálního velitelství vypálit až 125 kusů přesné munice a zasáhnout 85 cílů. „Nevyhledáváme konflikty na Blízkém východě ani kdekoli jinde na světě,“ ujistil svět po útoku americký prezident Joe Biden. Zároveň z USA zaznívá, že odpověď Washingtonu ještě nekončí. Irák operaci USA na svém území podle Al-Džazíry označil za „americkou agresi“.

Bombardování Iráku a Sýrie. „Nevyhledáváme konflikty,“ ujistil Biden
Foto: Oficiální stránky amerického prezidenta
Popisek: Americký prezident Joe Biden

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32490 lidí
Spojené státy provedly vlnu úderů proti silám napojeným na Írán v Iráku a Sýrii v odvetě za útok bezpilotního letounu na základnu Tower 22 na severovýchodě Jordánska, při němž zemřeli tři američtí vojáci a 25 dalších bylo zraněno.

„Naše odpověď začala dnes,“ oznámil podle Financial Times americký prezident Biden po provedení úderů a doplnil, že v nich Spojené státy budou pokračovat „v časech a na místech, které si samy zvolí“.

Americká armáda uvedla, že bylo zasaženo 85 cílů v sedmi různých zařízeních, včetně těch, která jsou spojena s gardami Quds Forcem patřících pod Íránské revoluční gardy, jakož i s Íránem podporovanými milicemi v regionu.

„Na můj pokyn dnes americké vojenské síly zasáhly cíle v Iráku a Sýrii, které Íránské revoluční gardy a přidružené milice využívají k útokům na americké síly. Nevyhledáváme konflikty na Blízkém východě ani kdekoli jinde na světě. Ale všem, kteří se nám snaží škodit: Všem, kteří nám chtějí ublížit, odpovíme,“ doplnil Biden ve svém prohlášení na sociální síti X.

Vysocí američtí představitelé podle Financial Times i agentury Reuters potvrdili, že USA při útocích použily mimo jiné i dálkové bombardéry B1. Šéf pro operace Sboru náčelníků štábů USA Douglas Sims podotkl, že bombardéry vzlétly z USA během „jediného letu bez mezipřistání“.

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 26270 lidí
„Síly amerického Centrálního velitelství (CENTCOM) podnikly v Iráku a Sýrii letecké údery proti jednotkám Quds Force a přidružených milicí íránských Islámských revolučních gard. Americké vojenské síly zasáhly více než 85 cílů, přičemž početné letouny, včetně dálkových bombardérů, vzlétly ze Spojených států a při náletech bylo použito více než 125 kusů přesné munice,“ informovalo Centrálního velitelství Spojených států amerických.

Mezi zasaženými zařízeními jsou dle něj operační střediska velení a řízení, zpravodajská střediska, rakety, střely, sklady bezpilotních letadel a logistická zařízení a zařízení pro zásobování municí militantních skupin a jejich sponzorů z řad íránských Islámských revolučních gard, kteří „umožnili provést útoky proti americkým a koaličním silám“.

„Tyto údery jsme dnes v noci provedli s myšlenkou, že pravděpodobně dojde ke ztrátám na životech u lidí uvnitř těchto zařízení,“ podotkl Sims.

Íránské ministerstvo zahraničí v sobotu útoky odsoudilo jako porušení mezinárodního práva a podle Financial Times uvedlo, že se USA dopouštějí „další dobrodružné a strategické chyby“.

Irácká vláda údery rovněž odsoudila a uvedla, že zabito mělo být 16 lidí. Irák tvrdí, že mezi nimi mají být i civilisté. „Tento agresivní úder přivede bezpečnost v Iráku a regionu na pokraj propasti,“ ohradil se proti reakci USA úřad iráckého premiéra.

Letecké údery na čtyřech místech v Iráku a třech v Sýrii znamenají dle Financial Times první případ, kdy se USA v regionu zaměřily přímo na íránské síly Quds Force, které jsou zodpovědné za zahraniční operace, jež cvičí a vyzbrojují regionální militantní skupiny v celém blízkovýchodním regionu. Nejde však o útok na konvenční armádu Íránu, jelikož jsou revoluční gardy, založené po islámské revoluci, samostatné a pracují odděleně od íránské armády, námořnictva i letectva.

Televize Al-Džazíra informuje, že Irák útok označil za „americkou agresi“ a irácké ministerstvo zahraničí předvolalo amerického chargé d'affaires v Bagdádu Davida Burgera a předalo mu protestní nótu proti útokům v zemi.

Před útokem na tři irácké cíle měla být podle amerických představitelů irácká vláda o úderech na velitelská a řídící centra a logistická zařízení informována 30 minut předem.

Nakolik byly údery úspěšné, Spojené státy aktuálně vyhodnocují. „Jsme přesvědčeni, že údery byly úspěšné,“ míní však již s předstihem dle CNN mluvčí Rady národní bezpečnosti John Kirby.

Syrská armáda v sobotu přiznala, že útok způsobil „značné škody“ na infrastruktuře, avšak rovněž bez další specifikace tvrdí, že měli být během něj zabiti i civilisté. „(USA) zahájily zjevnou leteckou agresi proti řadě míst a měst ve východní oblasti Sýrie a v blízkosti syrsko-irácké hranice, která vedla k umučení řady civilistů a vojáků, zranění dalších a způsobení značných škod na veřejném i soukromém majetku,“ uvedlo syrské ministerstvo obrany v prohlášení, na nějž upozornila CNN.

Syrská státní tisková agentura SANA dle CNN uvedla, že nálety zasáhly oblasti Dajr az-Zauru, Al Búkamálu, Al Mayadinu a jejich okolí na syrsko-irácké hranici.

K americké reakci přistoupil Biden i po silném volání republikánů, z jejichž řad zaznívaly i hlasy po tom, aby USA po zabití trojice amerických vojáků zaútočily přímo na Írán či dokonce „zamířily na Teherán“.

K útoku se Joe Biden rozhodl po několika schůzkách se svým národním bezpečnostním týmem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rusko, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 03.02.2024 16:17:39
začalo konflikt po zabití 14 000 rusky mluvících ukrajinských občanů a po té co vyčerpalo veškeré jiné možnosti. Bylo podvedeno Západem a Ukrajinou tzv. Minskými dohodami. Američanům zabijí 3 jejich voják dvě desítky zraní a to vojáků, kteří jsou zcela protizákonně na cizím území a Američani hned bombardují (nic jiného ani neumí) 3 státy. Kde jsou ti všichni co před dvěma roky a někteří i nyní volali a volají pro odsouzení Ruska? Proč nyní neodsuzují USA? Proč nevolají po sankcích??

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…