Bombastický text v USA zveřejněn. Trump a Rusové. Vše jinak

04.02.2023 17:10

Robert Upshur „Bob“ Woodward, slavný americký novinář, jeden z těch, kteří rozkryli aféru Watergate, se ostře pustil do svých mladších novinářských kolegů a konstatoval, že spojování bývalého prezidenta Donalda Trumpa s Ruskem a tvrzení, že Rusové ovlivnili americké veřejné mínění ve prospěch Trumpa, „stálo na slátaninách“.

Bombastický text v USA zveřejněn. Trump a Rusové. Vše jinak
Foto: Repro YouTube The Independent
Popisek: Donald Trump na CPAC v Dallasu

Slavný americký novinář Robert Upshur „Bob“ Woodward si nebral servítky vůči svým mladším kolegům a prohlásil, že spojování Trumpa s Ruskem a nařčení, že Rusové ovlivňovali volby v Trumpův prospěch, „stálo na slátaninách“. Upozornil též, že vlastní redakcí listu Washington Post nebyl vyslyšen.

Českým čtenářům Woodwardův text přetlumočila MF Dnes.

„To hlavní: Woodwardova paličská slova jsou jen detailem rozsáhlého článku v respektovaném profesním magazínu Columbia Journalism Revue, který přináší zničující analýzu chování amerických médií v době aféry. Nejde o žádný plátek vysazený na mainstreamová média. Je naopak liberální a vydává ho Columbia University Journalism School, což je citadela amerického novinářství, domov Pulitzerových cen. Ani autor není žádný trumpista – analýzu o délce více než sta stran sepsal Jeff Gerth, jenž byl třicet let investigativní hvězdou New York Times a je nositelem všech možných novinářských cen,“ napsal list k tématu.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30582 lidí
V článku Gerth tvrdí, že americká média ruskou stopu v Trumpově pozadí zveličovala. Smyšlená prý byla i historka o tom, že ruská tajná služba má k dispozici video Donalda Trumpa s prostitutkou, kterým ho drží v šachu. Podle Gertha se navíc zdá, že list Washington Post se nepoučil. V listu totiž vyšel text bývalého šéfredaktora, který hovoří o tom, že dnes je možné pustit k vodě novinářskou objektivitu.

The Washington Post již v listopadu 2021 napsal, že přistoupil k neobvyklému kroku a zpětně odstranil podstatné pasáže ze dvou starších článků, konkrétně z let 2017 a 2019.

„Články označovaly běloruského podnikatele amerického původu za klíčový zdroj ‚Steeleova spisu‘, souboru z velké části neověřených zpráv, podle nichž měla ruská vláda kompromitující informace o tehdejším kandidátovi Donaldu Trumpovi. Výkonná redaktorka listu Sally Buzbeeová uvedla, že The Post si již nemůže stát za přesností těchto prvků příběhu,“ uvedl list.

Také list New York Times psal v září 2017 článek o tom, jak Rusové vytvořili „falešné Američany“, aby mohli ovlivnit americké prezidentské volby. Ve článku bylo naznačeno, že tito falešní Američané záměrně upozorňují na propojení Hillary Clintonové s Georgem Sorosem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vazby Hillary Clintonové na George Söröse nejsou žádné fake, ale holý fakt, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion , 04.02.2023 17:38:44
stačí zadat do Google "hillary clinton george sörös" a je jasno. Bob Woodward je stará škola, tomu dnešní aktivističtí pisálci píšící na objednávku nesahají ani po kotníky.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…