Bonus pro Petra Dvořáka: Šarapatka dorazil s ředitelem po boku a začal řádit. Lipovská mluvila o cirkusu

23.06.2021 19:22 | Reportáž

RADA ČT Více než milion a půl přiteče na konto generálního ředitele České televize Petra Dvořáka. Jde o jeho bonus za rok 2020, který mohl dosáhnout až 2,4 milionu korun. Pro tuto částku však při jednání Rady ČT hlasovali jen tři její členové. Nejvíce hlasů – pět – tedy získal návrh, aby šéf veřejnoprávního média zinkasoval 66 procent z maxima. Neprošel návrh radní Hany Lipovské, aby Petr Dvořák za minulý rok ke svému základnímu měsíčnímu platu 240 tisíc korun nedostal navíc ani korunu.

Bonus pro Petra Dvořáka: Šarapatka dorazil s ředitelem po boku a začal řádit. Lipovská mluvila o cirkusu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel ČT Petr Dvořák

Anketa

Považujete činnost konspiratori.sk, nebo spolku NELEŽ za korektní?

2%
96%
2%
hlasovalo: 3422 lidí

K hlasování o bodu týkajícím se bonusu generálního ředitele České televize Petra Dvořáka za rok 2020 však došlo až po osmi hodinách od začátku zasedání Rady ČT. Bezprostředně mu předcházelo projednání Výroční zprávy o hospodaření ČT v roce 2020. Její zpravodajka Hana Lipovská to rozhodně nepojala formálně a upozornila na mnohé problémy v hospodaření veřejnoprávního média. „Smlouvy s utajenou cenou a vazbou na politiky v čase rostou a převyšují 40 procent. To jsou ty začerněné údaje ve smlouvách,“ poukázala radní na postup, ke kterému čím dál častěji management ČT ve svých obchodních vztazích sahá.

„Máme v ruce černou skříňku, díváme se na černou skříňku a máme podle ní hodnotit. Přirovnám to k seriálu Cirkus Humberto, který Česká televize tak ráda opakuje. Jsme v situaci, kdy se dokupují velbloudi, nikdo ale neví, zda bude cirkus udržitelný a zda bude moci jezdit po světě. Musíme si vysvětlit, zda má být cirkus cirkusem, varieté, anebo zvěřincem,“ našla ekonomka Hana Lipovská příměr s hospodařením České televize. „To, co jsme teď prožili, byla klasická slovní ekvilibristika, kterou paní radní tak ráda používá,“ ohradil se proti slovům zpravodajky Výroční zprávy generální ředitel Petr Dvořák.

Nejsem povinen tu sedět do devíti, zlobil se končící radní

„Z projevů paní Lipovské to vyznělo, jako by Česká televize zhynula nebýt jejího důkladného rozboru. Můžu koncesionáře ujistit, že by bez toho nezhynula, nezhyne však ani s ním,“ prohlásil generální ředitel ČT. Tradičně s ním souzněl Zdeněk Šarapatka, který s ním před desátou hodinou na zasedání Rady ČT přicházel bok po boku v družném rozhovoru. „Nejsem tu povinen sedět do devíti hodin,“ zaznělo ve vystoupení od muže, jemuž za necelé tři měsíce vyprší mandát. Jen při té kritice poněkud zapomněl na to, kdo během jednání Rady ČT vystupuje nejčastěji a kolik času spolykají jeho četné poznámky a připomínky.

Před očekávaným projednáváním bonusu šéfa veřejnoprávní televize se dalo předpokládat, že zastání najde Petr Dvořák minimálně u tria radních Reného Kühna, Martina Doktora a Zdeňka Šarapatky. Vzhledem k tomu, že čtyři místa v Radě ČT zůstávají neobsazena kvůli obstrukcím při volbě nových členů, které v Poslanecké sněmovně organizuje lidovec Jan Bartošek, je radních momentálně jen jedenáct. Z nich byli ještě omluveni Jiří Šlégr a Vladimír Karmazín, takže ředitelova odměna byla v rukách šesti radních Hany Lipovské, Pavla Kysilky, Pavla Matochy, Lubomíra Veselého, Tomáše Samka a Romana Bradáče.

Návrhy na bonus se pohybovaly od nuly do sta procent

Jako první si vzal slovo Lubomír Veselý. „Rok 2020 se České televizi povedl, viz zvládnutá pandemie. Navrhuji bonus ve výši 66 procent. Považuji to za adekvátní. Žádám, abyste tento můj návrh podpořili,“ sdělil kolegům. „Navrhuji bonus nula procent, především kvůli spoustě obstrukcí generálního ředitele vůči Radě,“ konstatovala Hana Lipovská. „Já navrhuji 100 procent. Jako člen Rady jsem neměl v komunikaci s vedením ČT nejmenší problém,“ kontroval Martin Doktor. „Také se přidržím 100 procent. Měli bychom se zamyslet nad způsobem komunikace a konfrontačním stylem některých radních. Pan ředitel musí našlapovat na špičkách, rozmyslet si každé slovo, aby nebyl napaden. V této atmosféře být ředitelem firmy s více než třemi tisíci zaměstnanci je úctyhodné,“ obdivně pronesl Zdeněk Šarapatka.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Předseda Rady ČT Pavel Matocha však problémy v komunikaci s radními registroval a mimo jiné připomněl, jak Petr Dvořák nechal před rokem ze sekretariátu odnést svou manažerskou smlouvu, když zjistil, že se s jejím obsahem chce seznámit tehdy nová radní Hana Lipovská. Proto oznámil, že sám se připojí k návrhu na 66 procent z maximální výše bonusu. Následně Lubomír Veselý vyzval Hanu Lipovskou, aby stáhla svůj návrh o nulové odměně Petra Dvořáka, aby to nevyslalo špatný signál. To však jeho kolegyně hned odmítla.

Opakoval se minulý rok, ředitel si opět na maximum nesáhl

Nejprve se hlasovalo o výši 100 procent, kterou podpořilo trio Martin Doktor, René Kühn a Zdeněk Šarapatka. Schválen nebyl, a tak došlo na 0 procent dle návrhu Hany Lipovské. Nikdo další z radních se k ní však nepřidal. Pro návrh 66 procent hlasovali Pavel Kysilka, Pavel Matocha, Lubomír Veselý, Roman Bradáč a Tomáš Samek. Těsnou většinou pěti z devíti přítomných radních tak bylo Petru Dvořákovi přiznáno 1,584 milionu korun navíc k ročnímu základnímu platu ve výši 2,88 milionu korun. Petr Dvořák stojí v čele České televize od 1. října 2011 a v minulém roce poprvé od nástupu do funkce neobdržel roční bonus v plné výši. Radní mu schválili odměnu ve stejné výši 66 procent jako letos.

Kromě finančního přilepšení šéfa Kavčích hor stálo z programu Rady ČT za pozornost sdělení, které zaznělo v jednom z úvodních bodů programu, a to Informace generálního ředitele. Petr Dvořák v něm referoval, jak se na Kavčích horách chystají na maratón předvolebních debat. Předseda Rady ČT Pavel Matocha chtěl vědět, jak to bude vypadat se zastoupením koalic v debatách. Odpověď nepotěší koalici Piráti/STAN ani koalici Spolu. Budou totiž moci vyslat jen jednoho svého zástupce. V praxi to znamená, že například předvolební debaty za volební obvod Praha se nejspíš zúčastní volební lídryně koalice Spolu a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, zatímco ODS a KDU-ČSL zastoupeny nebudou. Pro veřejnost budou v tu chvíli zcela neviditelní. I když se toto rozhodnutí ČT jeví jako logický krok, pro zmíněné strany to může být problém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…