Bordel a lži, prý jen škrábnutí. Tam si radši vodou ani nečistěte zuby. Drtivé informace o skoro mrtvé Češce, co se tak moc těšila do Egypta

27.07.2017 7:21

Šestatřicetiletá Lenka C., kterou před několika dny pobodal útočník v egyptském resortu Hurghada, je ve stavu klinické smrti. O jejím příběhu a vůbec o situaci v Egyptě pojednává dnešní MF Dnes.

Bordel a lži, prý jen škrábnutí. Tam si radši vodou ani nečistěte zuby. Drtivé informace o skoro mrtvé Češce, co se tak moc těšila do Egypta
Foto: 4ever.sk
Popisek: Egypt, ilustrační foto

„Měla to být její vysněná dovolená,“ uvedl bratr zraněné ženy Aleš C. Při rozhovoru s MF Dnes mluvil potichu, se skloněnou hlavou, se slzami v očích. Terorista jeho sestru bodl celkem šestkrát. K útoku došlo 14. července v egyptském resortu v Hurghadě. 

Lenka byla v Egyptě se svým přítelem a šestnáctiletým synem. Měli den před odletem. V době útoku ležela v plavkách na lehátku, útočník připlaval z moře a vběhl na pláž. Podle Aleše si jeho sestra myslela, že jde o maséra či prodavače, místo toho přišly rány nožem do hrudi i do krku. Když se chránila, bodl ji do zad. 

Anketa

Pojedete na dovolenou do Egypta, když je to tam teď tak krásně levné?

7%
93%
hlasovalo: 7340 lidí

První prognózy z nemonice pak přitom zněly optimisticky, Lenka komunikovala se svými blízkými, podle Aleše se o ni v nemocnici starali špičkoví lékaři. „Ještě v neděli to vypadalo, že se uzdraví a brzo poletí domů, proto se matka v pondělí vrátila do Česka,“ uvádí Lenčin bratr. České ministerstvo zahraničí pak hovořilo jen o poraněné noze. Jak je tedy patrné, rozsah zranění Češky se od oficiálních informací lišil.

Tuto skutečnost však hájí velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová. „Myslím, že komunikace byla v pořádku. Jak rodina, tak veřejnost měly ty nejaktuálnější informace, které se zdravotního stavu týkaly a které byly dostupné. Tak byly předány,“ hájí oficiální mediální výstup. 

Popřela také to, že by egyptská strana celý případ zlehčovala kvůli obavám ze ztrát turistů. „Rodina tam byla, ambasáda tam byla. Domnívám se, že jsme měli informací v zásadě dost. Samozřejmě, je vždy na lékařích, jaké a kolik informací v danou chvíli o stavu kohokoli zraněného podají. To my nemůžeme posoudit ani ovlivnit. Nicméně ten její stav se celou dobu zlepšoval. A pak se, bohužel, rychle změnil až během pondělka,“ řekla.

V pondělí se však stav ženy prudce zhoršil. Měla horečku, přestala mluvit a lékaři ji začali udržovat v umělém spánku. Jak uvádí Aleš, v těle ženy se rozvinula infekce, kvůli níž jí selhávaly orgány. „Fakticky není z medicínského hlediska možné očekávat, že by byla naděje na zlepšení. Přes veškerou možnou léčbu její tělo nezvládlo boj se zraněními,“ uvedl lékař Petr Kolouch.

Její bratr však přesto doufá v dobré zprávy. „Nic jiného dělat nemůžeme,“ dodal.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) pak včera odeslal na egyptské ministerstvo zahraničí diplomatickou nótu, v níž chce, aby egyptské úřady co nejdříve uvolnily co nejvíce informací o útočníkovi i celém případu. 

„Není to poprvé, co egyptské úřady nechávají pozůstalé čekat na potvrzení spekulací o tom, že jejich blízké zabil terorista,“ konstatuje MF Dnes a přidává i spekulaci, proč by mohly egyptské úřady s přiznáváním teroristických motivů útočníků otálet. Jde prý o ekonomiku. „Od arabského jara je obecně pověst řady turistických zemí na Blízkém východě pošramocená, a tak se pokoušejí tradiční turistické země navodit dojem, že je situace opět stabilní a že žádné nebezpečí turistům nehrozí,“ uvedl expert na Blízký východ Marek Čejka. 

MF Dnes pak také hovoří o infekcích, které v Egyptě hrozí. Jak uvádí, Evropan by zde neměl používat vodu z kohoutku ani na čištění zubů. Předseda Sekce tropického a cestovního lékařství František Stejskal však vylučuje, že by právě špatná úroveň tamní hygieny mohla zkomplikovat pacientčin stav. „V zemích, jako je Egypt, se častěji vyskytují bakterie, které mají větší odolnost na antibiotika a mohou pacientům na jednotce intenzivní péče způsobovat větší komplikace. Samy o sobě ale nezaviní tak radikální obrat zdravotního stavu,“ míní lékař. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…