Bordel na zamini. Zaměstnanci zámku Štiřín si stěžují přímo Petříčkovi

01.02.2020 21:15

Zaměstnanci Zámku Štiřín, jenž je příspěvkovou organizací ministerstva zahraničí, si stěžují na chaos, destabilizaci a zmatky. K tomu došlo prý poté, co ve funkci generálního ředitele organizace nahradil Petr Veselý Václava Hrubého. Píše o tom server Deník.cz.

Bordel na zamini. Zaměstnanci zámku Štiřín si stěžují přímo Petříčkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Veselý podle zaměstnanců, kteří si v otevřeném dopise ministrovi zahraničí Tomáši Petříčkovi (ČSSD) stěžují, nikdy neřídil příspěvkovou organizaci a s typem provozu, jako je na Zámku Štiřín, nemá zkušenosti. Obávají se toho, že dojde k rozbití kolektivu zaměstnanců a následně k likvidaci celé organizace.

Zaměstnancům, kteří se pod dopis podepsali, vadí také to, že podle nich mělo odvolání Hrubého politické důvody a nesouviselo s ekonomickými výsledky organizace. Hrubý přitom na Štiříně byl více než 40 let. Třikrát byl jako politicky nepohodlný vyhozen a dalším ministrem znovu vrácen do funkce. „Nyní je osočován, šikanován a jsou mu nabízeny nedůstojné pracovní pozice koncového referenta, které ani nejsou v souladu se zákoníkem práce,“ píší signatáři. 

Podle informovaných zdrojů se nyní na organizaci chystá prověrka hospodaření, a to i přesto, že loni byly Hrubého výsledky oceněny i mimořádnou odměnou. 

„Cílem personálních změn je, aby hospodaření příspěvkové organizace bylo do budoucna udržitelné,“ uvedl k celé věci šéf resortu Tomáš Petříček. Štiřínu jako příspěvkové organizaci ministerstva dlouhodobě rostl příspěvek a ministerstvo se snaží o efektivní hospodaření a úspory.

Ministerstvo zahraničí ředitele Zámku Štiřín Václava Hrubého (73) odvolalo k 1. lednu. Hrubý serveru Lidovky,cz řekl, že byl odvolán bez udání důvodu. „Mé náhlé odvolání z funkce generálního ředitele, a to bez udání důvodů, je pro mě velké překvapení,“ řekl Hrubý serveru. „Zámek Štiřín má za sebou velmi úspěšný rok, kdy hotel, konferenční centrum i tradiční kulturní akce fungují ke spokojenosti státní i komerční klientely,“ dodal.

Zámek je zřízen jako státní příspěvková organizace, která spadá pod ministerstvo zahraničí. Slouží jako konferenční středisko nebo jako hotel. V minulosti byla snaha zámek převést pod správu Poslanecké sněmovny, která ale neuspěla. Někteří politici, mimo jiné Karel Schwarzenberg (TOP 09) nebo premiér Andrej Babiš (ANO), dříve mluvili i o možném prodeji zámku kvůli jeho malému využívání, podle premiéra Andreje Babiše (ANO) to však už není aktuální, protože počet akcí pořádaných ve Štiříně vzrostl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…