Bordel v dotacích? Babiš, Valachová a dokonce i Šabatová se přetahují o milion

22.05.2017 9:11

Do případu dotace z ministerstva školství jedné plzeňské školy se zapojila i ombudsmanka Anna Šabatová. Ministerstvo totiž dotaci zčásti nevyplatilo kvůli porušení rozpočtové kázně a školu nahlásilo finančnímu úřadu. Jak píše server Česká-justice.cz, přestože finanční úřad neshledal chybu, Ministerstvo školství dotaci škole bez řízení zkrátilo o více než 900 tisíc korun, neboť je přesvědčeno o opaku. A podle Šabatové jedná v rozporu s Ústavou. Rozhodovat tak bude Nejvyšší správní soud.

Bordel v dotacích? Babiš, Valachová a dokonce i Šabatová se přetahují o milion
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ombudsmanka Anna Šabatová při setkání s občany v Prostějově

Server se pak věnuje celému případu, kdy uvádí, že ministerstvo přiznalo dotaci v rámci uvedeného operačního programu ve výši více než čtyři miliony korun. „Po administrativní kontrole účetních dokladů ze dne 12. února 2013 nahlásilo na Finanční úřad pro Plzeňský kraj  nesrovnalosti v čerpání – údajné porušení rozpočtové kázně spočívající v diskriminaci uvedením minimální taktovací frekvence procesorů v GHz pro poptávaný server a počítače – a zkrátilo stěžovatelce dotaci o částku 941 580,53 Kč,“ popisuje server s tím, že úřad chybu nenalezl.

I z toho důvodu se pak následně oslovená ombudsmanka obrátila na ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD) i ministra financí Andreje Babiše (ANO) se žádostí o součinnost. Valachová však podle serveru trvá na tom, že hodnocení finančního úřadu bylo nesprávné. V tomto duchu odepsala i Šabatové. Kdy upozornila i na odlišné postavení Ministerstva školství jako poskytovatele dotace a finančního úřadu. 

Ministr financí pak podle všeho v prvé řadě poukázal na rozdíl mezi pojmem „nesrovnalost“ coby pojem evropského práva  a institutů národních rozpočtových pravidel „nevyplacení dotace“ a „porušení rozpočtové kázně“. Zmínil také povinnost řídícího orgánu řešit nesrovnalosti a zdůraznil, že ani potvrzení nesrovnalostí nevede automaticky k postihu příjemce.

Původní text ZDE

„Ministerstvo školství nezákonně zadržuje dotaci poté, co finanční úřad neshledal porušení rozpočtové kázně, aniž by současně samo rozhodlo ve správním řízení o odnětí dotace,“ trvá na svém ombudsmanka. 

Věc nyní míří k Nejvyššímu správnímu soudu. „Podle mého názoru, rozpočtová pravidla umožňovala ministerstvu dotaci nevyplatit pouze dočasně. Avšak o tom, zda opravdu došlo k porušení podmínek dotace, se muselo rozhodnout v jiném řízení – a to buď finanční úřad při stanovení odvodu za porušení rozpočtové kázně, či sám poskytovatel v řízení o odnětí dotace. Jednání ministerstva, které nevyplatilo přiznanou dotaci navzdory názoru finančního úřadu a bez toho, aby rozhodlo o jejím odnětí, nemělo zákonný podklad a opíralo se pouze o metodiky. Takové jednání je však podle mne v rozporu s rozpočtovými pravidly, s Ústavou i Listinou, které zaručují, že státní moc je vykonávána jen na základě zákona,“ dodala ještě k celé věci podle serveru Šabatová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …