Botanická zahrada obdržela květinu z Ázerbájdžánu jako symbol vědecké spolupráce

02.02.2021 16:29

Na konci minulého roku se v pražské botanické zahradě uskutečnilo setkání Ázerbájdžánské komunity se zástupci Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Věnované bylo nedávno zesnulému ázerbájdžánskému biochemikovi Akifu Guliyevovi. Profesor Guliyev téměř padesát let podporoval vědeckou spolupráci České republiky s Ázerbájdžánem. Tomáš Procházka, kurátor botanické zahrady, při této příležitosti převzal jako symbol spolupráce květinu dovezenou přímo z Ázerbájdžánu.

Botanická zahrada obdržela květinu z Ázerbájdžánu jako symbol vědecké spolupráce
Foto: Radim Panenka
Popisek: Vlajka Ázerbajdžánu

Profesor Guliyev, který působil na státní univerzitě v Baku, uzavřel první dohodu o vzájemné spolupráci již v roce 1972, kdy šlo o výměnu pedagogů a studentů s Přírodovědeckou fakultou UK. Těchto výměn se postupně zúčastnilo na dvě stě pedagogů a studentů a přerušeny byly až v roce 1990 po rozpadu Sovětského svazu. Špičkový biochemik ovšem kontakty s českými vědci udržoval i nadále a v roce 2010 došlo k oficiálnímu obnovení spolupráce.
 
O dva roky později byl profesor Guliyev oceněn medailí Přírodovědecké fakulty a zlatou medailí Univerzity Karlovy za dlouhodobou spolupráci v oblasti vědy a vzdělávání. V roce 2017 mu byla v Baku u příležitosti pořádání výstavy k 45 letům spolupráce mezi fakultami předána velvyslancem České republiky Medaile Jana Masaryka za přínos v oblasti spolupráce ve vědě a kultuře.
 
 
Profesor Akif Guliyev si Česko oblíbil již na sklonku šedesátých let minulého století, kdy v Praze absolvoval část postgraduálního studia. V roce 2020 byl vynikající biochemik navržen na ocenění Gratias Agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí udělovaném ministrem zahraničí České republiky významným osobnostem a organizacím. Ceremoniál se měl konat v říjnu letošního roku v Praze. 19. července 2020 však profesor ve věku 77 let náhle zemřel.
 

Anketa

Kauza ,,vlekař": Schvalujete jednání majitele (spuštěného) vleku v Čenkovicích, který napadl štáb TV Nova?

37%
63%
hlasovalo: 12618 lidí
 
Vzpomínkového setkání s ázerbájdžánskou komunitou v pražské botanické zahradě se zúčastnil též vedoucí botanické zahrady Ladislav Pavlata a za výzkumníci, kteří s profesorem Guliyevem spolupracovali, šlo o zoology Miroslava Švátoru a Milana Kaftana.
 
Ladislav Pavlata převzal jako symbol spolupráce květinu chary bulbul (česky Tořič včelonosný), jejíž domov je na území Náhorního Karabachu a zároveň slíbil, že botanická zahrada udělá vše pro to, aby se této květině na české půdě dařilo.
 
Kurátor botanické zahrady Tomáš Procházka vyjádřil potěšení ze zařazení květiny do sbírky botanické zahrady a také navrhl uspořádat v budoucnu expedici českých botaniků do Ázerbájdžánu za účelem shromáždit další exponáty, které by pak mohly být prezentovány české veřejnosti.
 
Alespoň prostřednictvím videa se s přítomnými na dálku setkala také profesorova dcera, Naila Abdullayeva, aby poděkovala všem, kteří vzdali hold jejímu otci. Zdůraznila, že se bude snažit pokračovat v činnosti svého otce v oblasti rozšiřování vědecké spolupráce mezi Českou republikou a Ázerbájdžánem.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…