Bouchlo to, už to smrdí. Po akci policie STAN zažívá peklo

15.06.2022 12:29 | Ze sítí

Detektivové protimafiánské centrály NCOZ od rána zasahovali na několika místech Prahy včetně magistrátu. Policie zahájila trestní stíhání 11 lidí kvůli hospodaření pražského Dopravního podniku, mezi nimiž má být také náměstek primátora Hřiba a šéf pražských STAN Petr Hlubuček. Z Prahy se již začínají ozývat výzvy k jeho rezignaci, a to i od primátora Hřiba. Předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan však zaujal zdrženlivější postoj a vyzval, aby se policii „nechala dělat její práce“. „U stranického kolegy ministra vnitra zasahuje policie. Kdo ji má nechat v klidu pracovat?“ padají dotazy z opozice.

Bouchlo to, už to smrdí. Po akci policie STAN zažívá peklo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast bezpečnosti

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15393 lidí
Servery Seznam Zprávy a iDnes informovaly, že policie od středečního rána zasahuje na přibližně 40 místech po Praze a zahájeno bylo trestní stíhání 11 lidí kvůli hospodaření pražského Dopravního podniku.

„Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze vykonává dozor ve věci, v níž policejní orgán Policie České republiky, Národní centrála proti organizovanému zločinu SKPV aktuálně provádí úkony trestního řízení. Skutky, pro něž bylo zahájeno trestní stíhání proti 11 osobám, souvisí s hospodařením spol. Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s. Další informace vzhledem k fázi trestního řízení není možno k věci sdělit,“ uvedl k věci státní zástupce Adam Borgula na stránkách Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Server Seznam Zprávy informoval, že se policisté soustředí na kancelář náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN). „Policie odmítla případ blíže komentovat a vykázala mě z chodby, kde jsou kanceláře radních,“ uvedl reportér Ondřej Koutník.

Potvrdil to i pražský primátor Zdeněk Hřib. „Na magistrát jsem šel s heslem: Chci řídit město s čistým štítem. To požaduji i od svých kolegů. V kanceláři náměstka za STAN teď probíhá policejní prohlídka. Úřad poskytuje součinnost. Pokud existuje nějaké podezření, musí být prošetřeno,“ napsal.

Dodal, že „pokud se potvrdí, že je náměstek za STAN obviněn ze zapojení do organizovaného zločinu, budu požadovat jeho okamžitou rezignaci“.

„Svolám k řešení této závažné kauzy také zástupce koalice, abychom zaujali společné stanovisko,“ vyjádřil se Hřib.

Podle informací serveru Aktuálně.cz i České televize jsou mezi obviněnými podnikatel Michal Redl i samotný radní Hlubuček, jenž byl přitom trojkou kandidátky starostů v podzimních volbách na pražský magistrát. Právě u Hlubučka má policie zasahovat také v jeho bydlišti v pražských Lysolajích. Tam mají nyní probíhat domovní prohlídky.

Ke kauze se vyjadřoval také pražský náměstek pro dopravu Adam Scheinherr. Ten uvedl, že v minulosti kvůli podezření z korupce na podobný okruh lidí, který je podle médií předmětem dnešního vyšetřování, podal trestní oznámení.

Server Seznam Zprávy v posledních dnech informoval o údajných kauzách, které se mají točit kolem pražské buňky STAN a jejího předsedy. Nejasnosti jsou podle serveru například kolem několika apartmánů, které má Hlubuček se svým partnerem na pobřeží Costa del Sol nedaleko Málagy.

Na pobřeží slunné Andalusie si předseda pražské organizace hnutí STAN v době svého působení ve vedení radnice hlavního města pořídil podle zjištění Seznam Zpráv čtyři velké byty za 18 milionů korun. Nákup nemovitostí měl proběhnout v letech 2019 až 2021 a měl do něho být zapojen i jeho partner a lysolajský zastupitel Jiří Karvánek.

Server tvrdí, že šéf pražského STAN hovořil o čtyřech nemovitostech za souhrnných 18 milionů korun, ale reálná hodnota má údajně podle Seznam Zpráv na základě odvedených daní činit 27 milionů korun.

Hlubuček měl následně podle serveru tvrdit, že poslední z bytů nakoupil jeho partner Jiří Karvánek a nemá s ním nic společného, to Seznam Zprávy odmítají s odkazem na dokumenty ze španělského registru, které se zmiňují o společném jmění manželů.

Hlubuček je náměstkem primátora hlavního města od roku 2018 a na starosti má oblast infrastruktury, bezpečnosti a životního prostředí.

Kromě toho je též předseda dozorčí rady městské společnosti Pražské služby a působí i v dozorčí radě největší městské společnosti v zemi – pražského Dopravního podniku.

S lysolajským zastupitelem Jiřím Karvánkem, který je také členem STAN a jenž se na nákupech nemovitostí podílel, se ve Španělsku oženil v loňském roce.

Zatímco ve Španělsku mají byty oba manželé, Hlubuček se brání s tím, že v Česku jsou pouze registrovaní partneři a tedy české právo i přes opačné stanovisko španělských dokumentů poslední byt jako společné jmění manželů nepovažuje.

Právě na zjištění kolem náměstkových bytů ve Španělku reagoval po zveřejnění informací pražský zastupitel a poslanec Patrik Nacher (za ANO). „Náměstek primátora Petr Hlubuček si teď asi myslí, že za Babiše bylo fakt líp – byl starosta, kupoval byty v zahraničí a policie mu nevletěla do kanceláře,“ pobavil se s poukazem na Babišovu kampaň, která lidem tvrdí, že za jeho vlády „bylo líp“.

„A to máme zítra na zastupitelstvu řadu důležitých bodů. Včetně tohoto to bude do dalšího rána,“ doplnil.

Ke kauze se již vyjádřil i předseda starostů Vít Rakušan. Že policie zasahuje na pražském magistrátu v kanceláři Hlubučka, označil za „znepokojivou informaci“. „Nic dalšího však nyní o tomto zásahu nevíme. Nechme prosím policii dělat její práci,“ komentoval.

Na jeho výzvu zareagoval místopředseda ANO a poslanec Radek Vondráček s dotazem, kdo přesně má policii nechat. „Znepokojivá pro koho? U stranického kolegy ministra vnitra zasahuje policie. Kdo ji má nechat v klidu pracovat?“ tázal se.

Rakušan též podle novináře Radka Bartoníčka uvedl, že „žádná fakta zpochybňující jeho pověst nikdo nepředložil“.

Naopak rezignaci Hlubučka by v případě potvrzení obvinění „bez ohledu na to, zda je či není vinen“ chtěl zastupitel Matěj Michalk Žaloudek (Zelení).

„Předpokládám, že STAN a pražští starostové chtějí pěstovat trochu lepší politickou kulturu než Andrej Babiš,“ komentoval kauzu s tím, že „v Německu odstupují ministři za mnohem méně“.

Nepříjemných chvilek na pražském magistrátu a u Starostů si povšimla také novinářka Barbora Koukalová. „Štafetu vekslácké kmotrovské strany po topolánkově ODS přebírá tady kříšťálově křišťálový STAN,“ komentovala.

reklama

autor: rak

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…