Bože, dej nám dobrého prezidenta, budou se modlit křesťané

18.01.2018 16:32

V Česku dnes začíná tradiční Týden modliteb za jednotu křesťanů. Lidé se také ode dneška mohou modlit za prezidenta, mohou tak činit o samotě či s přáteli nebo přicházet do pražské katedrály sv. Víta ode dneška do 26. ledna vždy v 16:15, uvedla dnes Česká biskupská konference (ČBK). Zprávu přinesla ČTK.

Bože, dej nám dobrého prezidenta, budou se modlit křesťané
Foto: hns
Popisek: Duel Drahoš versus Zeman, ilustrační koláž

Tamní modlitby se konají pod záštitou kardinála Dominika Duky, text modlitby připravil kněz, bohemista a pedagog Petr Piťha. „Bože, otče nás všech, děkujeme Ti za Čechy, Moravu a Slezsko – naši krásnou a úrodnou vlast. Děkujeme Ti, že’s nám ji po staletí pomáhal chránit proti nepřátelům vnějším i škůdcům vnitřním. Prosíme Tě, dej nám dnes dobrého prezidenta, který povede naši zemi po vzoru sv. knížete Václava moudře a spravedlivě, tak abychom Ti ve vzájemném porozumění každý na svém místě zodpovědně sloužili,“ stojí v textu modlitby.

ČBK před prvním kolem vyzvala křesťany, aby k volbám šli, ale žádného konkrétního kandidáta nedoporučila. Vybízí i k účasti ve druhém kole, doporučuje volbu s rozmyslem po zvážení kvalit kandidátů. Vyzývá k volbě toho, kdo „bude ctít význam křesťanských hodnot pro společnost a vážit si pravdy i lásky ke druhému člověku“.

Během týdne za jednotu se koná mnoho akcí

Týden modliteb se na severní polokouli drží vždy od 18. do 25. ledna. Týden je ohraničen 18. lednem, kdy se připomíná svátek Panny Marie, Matky jednoty křesťanů, a 25. lednem, svátkem obrácení apoštola Pavla. Na mnoha místech se konají ekumenické bohoslužby a setkání věřících různých křesťanských vyznání. V České republice působí přibližně dvacítka křesťanských církví, početně nejsilnější je římskokatolická církev.

Tématem nynějšího Týdne modliteb za jednotu křesťanů je Tvá pravice, Hospodine, velkolepá v síle. V připravených textech rezonuje především téma odmítnutí otroctví a útlaku v nejrůznějších podobách.

Během týdne za jednotu se koná mnoho akcí. Za účasti nejvyšších představitelů křesťanských církví v ČR se bude 22. ledna od 18:00 konat ekumenická slavnost v kostele sv. Vojtěcha v Praze-Dejvicích. Předsedá jí kardinál Duka a kázat bude Daniel Ženatý, předseda Ekumenické rady církví.

Původní církev se odvozovala od dědictví Ježíše Krista, postupem času se ale její učení rozmělňovalo. Dnešní rozdělení se odvozuje zejména od dvou hlavních schizmat, východního v 11. století a západního ve 14. a 15. století. Na ekumenických křesťanských setkáních se spolu zpravidla modlí katolíci, protestanti i pravoslavní, je tomu uzpůsobena i liturgie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…