Brabcovo ministerstvo snížilo pokutu chemičce z Agrofertu. Ze sedmi milionů na pět set tisíc. Je to běžné, hájí se úředníci

17.03.2017 10:01

Za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 dostala chemická továrna Precheza v Přerově pokutu půl milionu korun. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) firmě původně vyměřila sankci sedm milionů. Informovaly o tom Hospodářské noviny a zprávu převzala i ČTK. Pokutu následně razantně snížilo ministerstvo životního prostředí. Komentátor Jiří Sezemský má za to, že šéf resortu Richard Brabec kvůli tomu pro svého stranického šéfa Andreje Babiše (oba ANO) potil krev, pot a slzy.

Brabcovo ministerstvo snížilo pokutu chemičce z Agrofertu. Ze sedmi milionů na pět set tisíc. Je to běžné, hájí se úředníci
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš na pódiu s podnikatelkou Martinou Dlabajovou a ministrem ŽP Richardem Brabcem

Ministerstvo řídí Richard Brabec z ANO a Precheza patří do koncernu Agrofert, který založil šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Zástupci ministerstva však tvrdí, že snížení pokuty není nic neobvyklého.

„Odbor výkonu státní správy MŽP v Olomouci ve správním řízení rozhodl o snížení pokuty původně uložené ČIŽP ve výši sedmi milionů korun na 500 000 korun, a to proto, že prokázáno bylo pouze jedno pochybení společnosti Precheza proti platným zákonům ze čtyř, které shledala ve svých závěrech ČIŽP,“ řekla dnes ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Podle ministerstva Precheza pochybila, neboť nedodržela podmínky platného integrovaného povolení – v dostatečném časovém předstihu neoznámila ČIŽP a orgánům obce nájezd výrobny po dlouhodobé odstávce. Ohlásit to měla den předem, což neučinila a za to dostala sankci. Ostatní pochybení podle inspekce nebyla podle rozhodnutí ministerstva dostatečně prokázána nebo nešlo o porušení podmínek integrovaného povolení, za které by bylo možné uložit sankci. Šlo o otázku týkající se například porušení provozního řádu či míry vlivů nájezdu výrobny na překročení imisních standardů.

Jiří Sezemský však v komentáři pro server Svobodné fórum Pavla Šafra nabízí trochu jiný pohled. „Ministr životního prostředí Richard Brabec cedí krev, pot a slzy, jak slíbil po svém zvolení místopředsedou hnutí ANO. Za Agrofert. Nejenže z jeho resortu proudí stomilionové dotace do Babišových chemiček, ale jeho resort nově čtrnáctinásobně snížil pokutu za znečištění ovzduší továrně Precheza, rovněž spadající do mamutího holdingu,“ poznamenává autor.

Celý komentář naleznete zde

„Nenápadný ministr Brabec si povýšení do vedení hnutí ANO nepochybně zaslouží. Nejenže je naprosto loajální, ale spolehlivě ve svém resortu ošetřuje penězovody z domácích i evropských dotací do podniků vlastněných vůdcem hnutí,“ pokračuje Sezemský s poukazem na úspěch Richarda Brabce na sjezdu strany.

Již bylo řečeno, že v kauze nerozhodl sám ministr Brabec, nýbrž k tomu příslušný orgán v Olomouci, ale komentátor se domnívá, že si šéf resortu jen dovedně osvojuje schopnosti svého stranického šéfa a stejně jako on alibisticky tvrdí, „že on nic“.

„Brabcovy výmluvy nemají žádnou validitu. Jsou stejně nevěrohodné, jako když se brání, že nerozhoduje o výši přidělovaných stomilionových dotací pro Agrofert. Ve skutečnosti nese za dění v resortu plnou politickou odpovědnost. Zvláště když výše domácích a evropských dotací pro Agrofert jen za první rok působení hnutí ANO ve vládě skokově vzrostla o 50 procent, z jedné miliardy na 1,5 miliardy korun,“ píše nekompromisně Sezemský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…