Bradáčová: Trestat za psaní na internetu. Hanobení rasy, nenávist

06.04.2021 8:21

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová se rozhodla po čase promluvit o kauze Čapí hnízdo, která se táhne nejméně 5 let. Práce státního zastupitelství na této kauze se prý blíží k závěru. Bez ohledu na blížící se volby může padnout rozhodnutí. Bradáčová dala také najevo nelibost nad prací policie, která podle jejího názoru málo stíhá projevy nenávisti na internetu.

Bradáčová: Trestat za psaní na internetu. Hanobení rasy, nenávist
Foto: Repro ČT24
Popisek: Vrchní státní zástupkyně v Praze, Lenka Bradáčová

Ještě za časů premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD rozhodovala Sněmovna o vydání tehdejšího ministra financí Andreje Babiše k trestnímu stíhání v této kauze. Po volbách v roce 2017 rozhodovala o Babišově vydání znovu, tentokrát už coby premiéra. Jaroslav Šaroch sice v jednu chvíli kauzu zastavil, ale Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Šarochovo rozhodnutí zvrátil a nařídil mu kauzu došetřit. A tak se už pět let táhne případ, kde je premiér hlavní postavou, bez případného soudního rozuzlení.

Anketa

Jste pro okamžité otevření restaurací?

43%
57%
hlasovalo: 17073 lidí

Bradáčová však v rozhovoru pro Deník N prozradila, že v kauze Čapí hnízdo už státnímu zastupitelství chybí poslední krok a ten bude učiněn bez ohledu na blížící se volby.

„Nyní zbývá udělat poslední úkon v celém případu. Jde o právní pomoc, která musí přijít z jedné země Evropské unie. Jde o jediný úkon, který zatím nebyl splněn, a státní zástupce to nemůže nijak urychlit. Předpokládám, že pak bude v brzké době rozhodnuto,“ prozradila.

Vedle toho prozradila, že se trochu zlobí na policii, neboť podle jejího názoru nevěnuje dostatečnou pozornost případům šíření nenávisti na internetu.

„Nesdílím názor, že verbální trestné činy nejsou pro společnost nebezpečné. Vidím v nich první krok k fyzickému násilí. Je potřeba odmítnout verbální extremistické útoky a postihnout je, pokud překročí hranici. Nejsem spokojená s tím, že policie tyto činy málo vyhledává. Měla by být na internetu daleko aktivnější. Nechávám si předkládat statistiky. Když vidím počty i obsah a dívám se na některé komentáře, spokojená s tím nejsem. Měli bychom tyto činy řešit aktivněji, nesmíme pouze čekat, až takový čin nahlásí poškozený,“ zdůraznila.

„Hlavně je to třeba hanobení rasy, které se na internetu hojně vyskytuje. Také podněcování nenávisti vůči některým skupinám osob nebo omezování jejich práv. Pak jde o sympatizování s různými zakázanými skupinami nebo zpochybňování holokaustu. Výroky tohoto typu se nesmí na internetu objevovat, nemají tam své místo, stejně jako nemají místo v reálném světě,“ rozvedla svou myšlenku.

Strážci zákona se prý věnují i nákupům zdravotnických pomůcek v časech pandemie. Tyto případy řeší Národní centrála pro boj s organizovaným zločinem (NCOZ).

Koronavirus se podle ní dotkl i justice. Částečně ji zpomalil.

„Situace je celospolečensky nedobrá – máme spoustu zemřelých, má to dopady do sociální oblasti a bude to mít dopady v ekonomické oblasti. Co se týče samotné justice, k určitému zpomalení došlo, protože některé části vyšetřování musí probíhat tváří v tvář, nejde však o fatální zpomalení. Na druhou stranu se nově využívá elektronická komunikace, což je zásadní,“ uvedla např. s poukazem na výslechy vězňů na dálku ve věznicích, což napomáhá úsporám za eskortu.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …