Bradáčová dostala „kartáč“ z ministerstva kvůli Rathovi

28.07.2020 16:20

V případu exhejtmana Středočeského kraje a exposlance Davida Ratha došlo k několika pochybením. Podle serveru iRozhlas.cz, jenž přináší vyjádření mluvčího resortu Vladimíra Řepky, došlo k chybě na straně věznice i na straně státních zástupců.

Bradáčová dostala „kartáč“ z ministerstva kvůli Rathovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka uvedl, že věznice v Teplicích pochybila tím, že nechala odsouzeného Davida Ratha nosit civilní oblečení a spát na zdravotní matraci. Na straně státních zástupců podle něj rovněž došlo k pochybení, vrchní státní zástupkyně v Praze na ně byla upozorněna dopisem.

Rath do teplické věznice nastoupil loni v červnu. Již pět měsíců poté kontrola z ústeckého státního zastupitelství uvedla, že objevila tři vážná pochybení v souvislosti s Rathovým pobytem ve vězení. Kromě zdravotní matrace a džín upozornila i na věznici, do níž podle předpisů nepatřil. Podle resortu spravedlnosti však tímto nedošlo ke zvýhodnění postavení vůči ostatním, a tak nebylo nutné, aby resort za pochybení udělil postih.

Podle kontroly však pochybil i úřad vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, když „vybočil ze své dohledové pravomoci a zasáhl tak do oprávnění dozorového státního zástupce“. Šlo o to, že státní zástupkyně z vrchního státního zastupitelství komunikovala v Rathově případě s ředitelem věznice napřímo a nesměrovala dotaz ústeckému dozorovému státnímu zástupci. Zároveň Vrchní státní zastupitelství v Praze písemně Blažkovi nepřikázalo, aby chybu věznice napravil. Udělalo to ústně.

Bradáčová serveru iRozhlas.cz celou věc odmítla komentovat. 

Rath si v současné době odpykává trest na pražské Ruzyni, kde vykonává za mřížemi lékařskou praxi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…