Bradáčová může být v klidu. Blažkovy plány? Část odhalena

18.12.2021 7:33

Po ministryni Marii Benešové (za ANO) přichází na post ministra spravedlnosti občanský demokrat Pavel Blažek. Zatím je jasné, že ve funkcích zůstanou státní zástupci Lenka Bradáčová i Ivo Ištvan. Podle Blažka není nutné měnit obsazení. Píše to server Echo24.cz.

Bradáčová může být v klidu. Blažkovy plány? Část odhalena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek

Ministr Blažek se v současné době nechce zabývat personálním obsazením institucí, ale spíše zajištěním peněz pro soudní znalce a justiční personál. „Státní zastupitelství není sice součástí justice, ale když to vezmu v tom nejširším slova smyslu, tak si myslím, že by nebylo šťastné přijít a začít hned měnit funkcionáře v této soustavě,“ uvedl Blažek ke jménům státních zástupců Ivo Ištvana a Lenky Bradáčové. Ištvana přitom Blažek v minulosti kritizoval. „To ale neznamená, že se nemůžeme společně bavit o problémech, které existují,“ podotkl Blažek. Zároveň zdůraznil, že se rozhodně bude bavit o tom, aby se některé jevy v soustavě státního zastupitelství neopakovaly.

Jako prioritu Blažek vnímá i novelu zákona o státních zástupcích a dokončení prací na trestním řádu. Premiér Petr Fiala (ODS) navíc chce, aby Ministerstvo spravedlnosti vrátilo lidem důvěru v právní stát. 

Blažek není v resortu nováčkem; ministrem byl už v letech 2012 až 2013 za vlády Petra Nečase (ODS). Jeho nynější nástup do funkce se potýkal s kritikou z řad Pirátů a také od lobbistického spolku Milion chvilek. Důvodem je to, že podle médií policie stále prověřuje podezření, že se politik údajně podílel na korupci a manipulacích s městskými byty a prostory v Brně. Blažek to odmítá. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…