Bradáčová plísnila policii a stěžovala si. Takto nedobře to dopadlo

08.01.2014 6:46

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová loni v květnu kritizovala protikorupční policii za odkládání kauz a postup při jejich vyšetřování. Nyní ukončená prověrka spisů, která měla případná pochybení odhalit, ale žádná zásadní zjištění nepřinesla. Píší o tom Lidové noviny.

Bradáčová plísnila policii a stěžovala si. Takto nedobře to dopadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Pavel Blažek jmenoval Lenku Bradáčovou vrchní státní zásupkyní v Praze

Lenka Bradáčová ve své kritice zmínila tři případy, jak uvádějí LN. Jde o nákup solárních elektráren společností ČEZ od firmy Amun.Re, vyhodnocení toho, zda vyhláška, na jejímž základě se vyplácí solární dotace, je v souladu se zákonem, a prověřování blíže neurčeného podnětu týkajícího se Ministerstva zahraničních věcí. Největší výtky Bradáčové směřovaly podle deníku k práci policistů před zahájením trestního řízení.

Prověřování, které trvalo od května loňského roku, ovšem nepřineslo žádné zásadní odhalení, které by dávalo Bradáčové za pravdu. „Kontrolou spisů nebylo zjištěno, že by došlo ke zmaření vyšetřování jakéhokoliv případu. Zároveň jsme nepřišli na to, že by se kdokoliv z policistů dopustil byť nedbalostního či přestupkového jednání, které by směřovalo ke zmaření vyšetřování některého z případů," sdělila deníku policejní mluvčí Ivana Ježková.

Pochyby o přesném zacílení kontroly

Bradáčová i tak na své kritice dál trvá. Navíc má o prověrce pochybnosti kvůli tomu, zda se kontroloři zabývali i případy, které skončily uložením s označením „AA“ - ad acta. K věci se ale nechce vyjadřovat, dokud nebude mít k dispozici oficiální závěry.

Jako první nařídil prověrku spisů Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) policejní prezident Martin Červíček. V říjnu spustil kontrolu i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Výsledky ani jedné z prověrek ale práci protikorupčních policistů nezpochybnily, zjištěny prý byly pouze „administrativní nedostatky".

„Výsledkem byla informace o způsobu práce státních zástupců s trestními oznámeními a jejich součinnost s policejními orgány ve fázi před zahájením trestního řízení. V postupu státních zástupců nebyla zjištěna zásadnější pochybení," uvedla na otázku, co bylo výsledkem kontroly, mluvčí nejvyššího státního zástupce Helena Markusová.

I Markusová se ovšem zmínila o problémech se šetřením před zahájením trestního řízení. Pavel Zeman proto prý na poradě s vedoucími státními zástupci zdůraznil potřebu zahajovat úkony trestního řízení za plnohodnotného dozoru státního zástupce včas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…