Bradáčová si o prověrku požádala, vzkázal P. Zeman Rampulovi s Grygárkem

27.06.2012 19:50

S odvoláním ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila vyvstává otázka, jak to bude dál se situací na státním zastupitelství. Nejvyšší státní zástupce má jasno. Pokud nebudu mít personální svobodu, pokud ministr neschválí nominaci Lenky Bradáčové, jsem schopen odstoupit, řekl Pavel Zeman v Impulsech Václava Moravce.

Bradáčová si o prověrku požádala, vzkázal P. Zeman Rampulovi s Grygárkem
Foto: tan
Popisek: Státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Na premiéra a případného budoucího ministra spravedlnosti tlačí koaliční partneři. TOP 09 chce, aby ODS vyhověla návrhu nejvyššího státního zástupce a schválila Lenku Bradáčovou do funkce vrchní státní zástupkyně v Praze, aby rozptýlila pochybnosti o odvolání Jiřího Pospíšila.

„Já jsem tento návrh položil, očekávám, že o tom návrhu bude rozhodnuto. Mám připravený určitý plán pro tuto situaci, ale nebudu to teď dále specifikovat. Tu nominaci beru jako zásadní. Pokud by si někdo myslel, že je jednodušší odvolat nejvyššího státního zástupce než jmenovat Lenku Bradáčovou jako vrchního státního zástupce, tak ano, stálo by mi to za to,“ řekl host Impulsů Václava Moravce nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Kdybych chtěl utéct, tak bych rezignoval, ale Pavel Zeman je na svou práci hrdý

Prý se nejedná o způsob, jak z žhavé funkce vyklouznout. „Odvolávat se nechci, nejsnazší cesta je rezignovat. A to nechci, nemám proč. Myslím, že za mého působení získáváme zpátky ztracené renomé,“ věří si Zeman.

Argumenty zástupců Rampuly a Grygárka, že Bradáčová nemá potřebnou prověrku na vykonávání postu vrchního státního zástupce, Zeman jednoznačně odmítá. „Lenka Bradáčová si o prověrku požádala. 90 procent informací nemají žádný stupeň utajení. O prověrku si navíc můžete požádat, až když doložíte, že ji potřebujete,“ upozorňuje Pavel Zeman.

Nechtějte, abych hodnotil budoucího ministra spravedlnosti. Kvalitu prokáže až čas

A jak se staví ke svým případným šéfům? Například Daniel Volák, kandidát na ministra spravedlnosti, má za manželku státní zástupkyni, která čelí kárnému řízení. „To, zda se jedná o střet zájmů, si musí vyhodnotit pan Volák,“ vyhýbá se závěrem Zeman.

„Nechtějte po mně, abych hodnotil budoucího ministra spravedlnosti, stejně se jeho kvalita ukáže podle skutků,“ říká nejvyšší státní zástupce. Zásadní pro něj prý bude, do jaké míry mu ministr zachová personální svobodu, na tu si prý sáhnout nenechá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…