Braňte svou nemocnici, vyzývají odbory

25.09.2012 13:18

Nemocnice, odbory, pacienti a zdravotně postižení vyhlásili kampaň, která bojuje za zachování současné nemocniční sítě v regionech. Mají obavy, že až polovina z celkem 189 nemocnic by mohla zaniknout.

Braňte svou nemocnici, vyzývají odbory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Zdravotní pojišťovny vypověděly všem nemocnicím smlouvy, které vyprší už na konci tohoto roku. Nové smlouvy má zatím přislíbeno 55 nemocnic, další se prý dočkají až po říjnových volbách. Žádná z nemocnic však od ledna příštího roku smlouvu podepsanou nemá.

"S velkým znepokojením vnímáme to, že je konec září a žádná nemocnice nemá podepsanou smlouvu na příští rok," uvedl pro Českou televizi Petr Fiala z Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN). S obavou hovoří o situaci nemocnic i Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením: „Pro nás představuje šok, že smlouvy ještě nejsou podepsány. Lidé netuší, že není smluvně zajištěna péče od ledna 2013."

Občané mohou podepsat petici s názvem Občané, braňte svoje nemocnice!, která si klade za cíl přinutit vládu a další výkonné orgány státu k tomu, aby přijaly odpovědnost za zachování dostupnosti nemocniční sítě obyvatelům všech regionů. Podle organizátorů petice totiž vláda Petra Nečase zamýšlí zruinovat mnohé nemocnice a vytvořit předpoklad pro jejich zrušení či levný prodej.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…