Bratr Tomia Okamury: Je špatné, jak se Češi chovají k Ukrajincům a Vietnamcům

19.09.2016 13:14

Rozhovor s architektem Osamu Okamurou, bratrem politika Tomia Okamury, přináší server Dotyk.cz. Podle Osamu Okamury by se Praha mohla stát centrem vzdělanosti.

Bratr Tomia Okamury: Je špatné, jak se Češi chovají k Ukrajincům a Vietnamcům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

„Trh se vzděláním velmi roste, a pokud je Evropa v něčem na špici, pak jsou to školy a kultura,“ argumentuje. Upozorňuje ale, že máme rezervy v tom, jak udělat Prahu pro cizince, kteří sem přicházejí za prací či studiem, přívětivější. „Nejen pokud jde o vstřícnost úřadů a rychlost správních procesů, ale i v oblasti bydlení. Ve Vídni je obrovský program sociálního bydlení. Není to určitě úplně nejlevnější město, ale ten program umožňuje rodinám i nově příchozím ‚nastartovat‘. Je tu šance se odpíchnout, což u nás chybí,“ upozorňuje Okamura.

Celý text je ZDE

Při rozhovoru došlo také na téma migrace. Odmítl tvrzení, že nemáme migranty. „V roce 2014 se do Prahy přistěhovalo pětkrát více lidí, než kolik přibylo přirozeným přírůstkem,“ argumentoval. Poukázal na to, že u nás žije hodně Ukrajinců a Vietnamců, které ale majoritní společnost víceméně ignoruje. „Což je špatně, protože tím se ztrácí spousta příležitostí. Jejich zodpovědnost za to, že tady žijí, je pak výrazně nižší. Kdyby úřady byly vstřícnější a tito lidé byli na občanské úrovni podchyceni, měli bychom oboustranný užitek,“ myslí si. Podle něj v Česku převažuje postoj spojovat imigraci s kriminalitou. „To je ale velmi nebezpečná politika,“ podotýká.

Dotkl se také osobnosti svého známějšího bratra Tomia Okamury: „Já rozhodně ne ve všem souhlasím se svým bratrem,“ prohlásil a dodal: „Určité hodnoty máme jistě společné, ale rozcházíme se hlavně v pohledu na to, jak by bylo možné některé problémy řešit, pohybujeme se v jiných prostředích. On se začal zabývat podnikáním, já se odebral do akademické, kulturní a neziskové sféry…,“ vysvětlil možnou příčinu rozdílných názorů.

Připustil, že myšlenky, které jeho bratr Tomio nabízí, „nejsou často dobrým řešením“. „Ovšem naivní přístupy nebo tvrdé sociální inženýrství také nejsou namístě. Chce to být vnímavý, citlivý a mít přitom tah na bránu,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…