Bratrská pomoc z EU? Patočka napráskal Křečka v Bruselu a prosí o pomoc. Zemane a Babiši, pozor

20.02.2020 15:00

Na Deníku Referendum vznikl otevřený dopis francouzskému prezidentovi či bývalému předsedovi frakce ALDE. V tomto dopise žádají signatáři, aby Emmanuel Macron přesvědčil Babiše o tom, že je třeba nového ombudsmana Stanislava Křečka odstranit z úřadu. „Pan Babiš – operující často v jednom týmu s komunisty, rasisty a otevřeně xenofobním prezidentem Milošem Zemanem – shromažďuje čím dál větší moc, útočí na svobodná média a krok za krokem přebírá instituce takovým způsobem, aby nesloužily veřejnému, nýbrž jeho korporátnímu zájmu,“ pohoršovali se.

Bratrská pomoc z EU? Patočka napráskal Křečka v Bruselu a prosí o pomoc. Zemane a Babiši, pozor
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

Šéfredaktor Deníku Referendum Jakub Patočka zveřejnil na stejnojmenném serveru otevřený dopis evropských liberálů ve věci českého ombudsmana Stanislava Křečka. Tento dopis byl zaslán francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi a bývalému předsedovi frakce ALDE v Evropském parlamentu, která se nově přejmenovala na frakci se jménem Renew Europe, Guy Verhofstadtovi. Tento otevřený dopis byl podepsán účastníky občanské neposlušnosti proti zvolení Stanislava Křečka českým ombudsmanem.

Celý otevřený dopis k přečtení ZDE:

Anketa

Měla by policie zakročit proti těm, kteří by blokovali Stanislavu Křečkovi přístup do kanceláře ombudsmana?

99%
1%
hlasovalo: 15431 lidí

V dopise se zmiňují signatáři o tom, že se obracejí na Emmanuela Macrona jako partnera Andreje Babiše (hnutí ANO je členem frakce Renew Europe) v rodině evropských liberálních stran. Sám český premiér prý pokládá za čest být členem této frakce a česká Evropská komisařka se podle Referenda často vydává za obhájkyni vlády práva. „A Vy sám správně kritizujete úpadek kvality demokracie i vlády práva v Polsku a Maďarsku,“ dodali.

„Právě dnes instalovala většina v českém Parlamentu vedená jejich stranou – s podporou rasistů a komunistů – do funkce českého ombudsmana pana Stanislava Křečka, který projevuje pohrdání konceptem univerzálních lidských práv, jejž jsme se my Evropané naučili respektovat,“ pokračovali.

Křeček údajně podle otevřeného dopisu říká, že diskriminace je bezobsažný pojem, či prý dokonce hovoří rasistickým způsobem o menšinách v České republice, konkrétně údajně o Romech. Dokonce prý šířil blud, že muslimové přicházejí zaplavit Evropu a zničit její kulturu. Prý jakákoliv poznámka od Babiše či Jourové je nemůže zbavit odpovědnosti za zvolení Křečka ombudsmanem.

„Je to jen poslední a nejvýmluvnější příklad širší tendence pomalého zadušování české demokracie. Pan Babiš – operující často v jednom týmu s komunisty, rasisty a otevřeně xenofobním prezidentem Milošem Zemanem – shromažďuje čím dál větší moc, útočí na svobodná média a krok za krokem přebírá instituce takovým způsobem, aby nesloužily veřejnému, nýbrž jeho korporátnímu zájmu. Ale způsob, jakým se takováto změna děje v úřadu ombudsmana, je zatím vůbec nejotřesnější,“ pokračoval dopis dále.

Emmanuela Macrona v dopise ještě informovali o tom, že Stanislavu Křečkovi gratuloval po zvolení Tomáš Vandas, údajně předseda neofašistické strany. Prý se liberálně orientovaní občané shromažďují, aby občanskou neposlušností protestovali proti nástupu Křečka do úřadu, zatímco neonacistické skupiny mají údajně novému ombudsmanovi nabízet ochranu, což Křeček má přijímat.

Anketa

Máte rádi Stanislava Křečka?

95%
5%
hlasovalo: 32336 lidí

Prý se na Macrona tedy obracejí právě kvůli společnému sdílení evropských liberálních hodnot. Tyto hodnoty podle Patočky a dalších signatářů zahrnují i koncepci univerzálních lidských práv, takovou koncepci Křeček údajně odmítl a odmítá. V dopise tedy tato liberální skupina prosí francouzského prezidenta, aby jim pomohl zachovat liberální hodnoty v České republice, tedy že má Macron přesvědčit Babiše o nutnosti bezodkladného odstranění Křečka z úřadu.

„Jsme přesvědčeni, že pokud našemu společnému požadavku pan Babiš nevyhoví, znamená to, že mu nevadí, sedí-li popírač univerzálních lidských práv v úřadu českého ombudsmana. Ale nezavdával by takový postoj dostatečný důvod k ukončení členství Babišovy strany v rodině evropských liberálů? Máme za to, že požadujeme-li, aby byl pan Orbán exkomunikován z rodiny slušných evropských konzervativních stran, měli bychom žádat stejné zacházení s panem Babišem evropskými liberály.

Prosíme, nedovolte panu Babišovi, aby se naparoval jako evropský liberál v situaci, kdy jeho kroky ohrožují liberální hodnoty v jeho domovině. Váš vliv a solidarita tu mohou sehrát velkou roli. Jakub Patočka a účastníci občanské neposlušnosti 20/II/20,“ zakončili signatáři otevřený dopis. Na serveru též informovali, že stejný dopis zaslali právě i bývalému předsedovi frakce liberálů v Evropském parlamentu Guy Verhofstadtovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…