Brexit bude, klidně i bez dohody. Britská vláda vyslovila jasný názor

30.09.2019 21:30

Členové britské vlády se v pondělí opět vyjádřili ve smyslu, že brexit bude 31. října, i kdyby měl být bez dohody, ačkoli v Británii platí zákon, podle něhož může za měsíc brexit bez dohody nastat jen s explicitním souhlasem parlamentu. Za týden britská vláda navrhne EU, jak chce dohodu změnit.

Brexit bude, klidně i bez dohody. Britská vláda vyslovila jasný názor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Ministr zahraničí Dominic Raab účastníkům výroční konference vládní Konzervativní strany v pondělí sdělil, že budou v dobré víře usilovat o dobrou dohodu. „Ale zavrhne-li EU příležitost k oboustranně výhodné dohodě, pak odejdeme na konci října. Žádné kdyby, žádné ale,“ uvedl.

V podobném duchu se v rozhovoru s BBC vyjádřil i ministr financí Sajid Javid. „Odejdeme, bez dohody, budeme-li muset, 31. října,“ řekl.

Brexit bez dohody je výchozí variantou vystoupení Británie z EU, která by nastala, pakliže by v platném termínu vystoupení nebyla ratifikována dohoda o rozluce. Podle britské opozice i mnoha unijních lídrů by takový scénář znamenal ekonomickou katastrofu. Britský parlament, kde brexit bez dohody nemá většinovou podporu, na začátku září schválil zákon, který má tomuto vyústění na konci října zabránit.

Toto opatření dává vládě čas do 19. října, aby buď prosadila v parlamentu brexitovou dohodu, nebo aby od zákonodárců získala svolení pro neřízený odchod. Jestliže nebude splněna ani jedna z těchto podmínek, musí kabinet na základě nového opatření požádat zbytek Unie o další odklad brexitu, tentokrát do 31. ledna 2020.

V posledních dnech se množí spekulace, že premiér Boris Johnson se bude zákon snažit obejít, aby naplnil svůj slib o odchodu z EU v aktuálním termínu. Johnsonova vláda podle The Times předloží Komisi svou definitivní nabídku ve formě „právního textu“ na začátku příštího týdne, přičemž na jeho konci už bude znát stanovisko unijních vyjednavačů.

„Očekává se, že návrh bude obsahovat další ústupky ohledně výhrad EU k plánům (britské vlády) týkajícím se irské hranice,“ píše deník. List Financial Times dokonce uvádí, že první formální návrhy Británie mají být zveřejněny už ve čtvrtek.

V reakci na poslední vývoj se v pondělí na konferenci konzervativců ministr financí Sajid Javid zavázal připravit Británii na případný odchod z EU bez dohody. Vláda má podle něj k dispozici celou řadu ekonomických opatření a spolupracuje i s centrální bankou. „Dal jsem ministerstvu financí za úkol připravit ucelenou ekonomickou odpověď, která povede k podpoře ekonomiky,“ prohlásil ministr. „S dohodou, či bez dohody, my budeme připraveni,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…