Británie má spoustu problémů a obviňování Moskvy slouží k odvedení pozornosti, říká ruský velvyslanec v Londýně

16.03.2018 14:41

Velkou Británií nadále otřásá otrava dvojitého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery. Agent žil v Británii. Premiérka ostrovního království Theresa Mayová viní z otravy dvojitého agenta Rusko. Ruský velvyslanec v Londýně Alexander Jakovenko k tomu pro ruskou agenturu Tass poznamenal, že Británie má v souvislosti se svým odchodem z EU spoustu problémů, a ukazováním prstem na Rusko jen odvádí pozornost od těchto problémů.

Británie má spoustu problémů a obviňování Moskvy slouží k odvedení pozornosti, říká ruský velvyslanec v Londýně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Britská premiérka Teheresa Mayová nepochybuje o tom, že Rusko je nějak zapojeno do pokusu otrávit někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru. V reakci na tento čin vláda ostrovního království hodlá vypovědět 23 ruských diplomatů. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov už dal najevo, že jeho země odpoví v podobném duchu.

Ruský diplomat v Londýně Alexander Jakovenko k tomu v rozhovoru pro Rusko agenturu TASS poznamenal, že Británie má celou řadu vnitřních problémů. Ostrovní království prý mimo jiné cítí, že odchodem z EU ztrácí část svého vlivu a raději odvádí pozornost občanů jiným směrem.

„Země se v souvislosti s Brexitem potýká s celou řadou problémů, to vyvolává silné tlaky na vládu, a tak kabinet hledá únikové manévry, aby zmírnil tlak. Tento druh agrese a politické provokace vůči Rusku se k tomu dokonale hodí,“ poznamenal diplomat. Pokud si chce Velká Británie zachovat určitý vliv v Evropě i po odchodu z EU, nejjistější bude, pokud bude hrát na strunu ohrožení bezpečnosti, což se nyní děje.

Ruská strana se údajně snaží na britské výpady nereagovat. „I tady v Londýně se cítíme jako zástupci skvělé země,“ zdůraznil velvyslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …