Británie řeší „kauzu rasismus“. Kmotra prince Williama musí od dvora, zeptala se černošky, odkud je

01.12.2022 21:27

Z Buckinghamského paláce odchází 83letá někdejší dvorní dáma královny Alžběty II. a kmotra prince Williama Susan Husseyová. Tu obvinila z rasistických a nevhodných poznámek černošská šéfka britské charity Ngozi Fulaniová, která byla na královské recepci opakovaně tázána, z jaké části Afriky pochází. Fulaniová se narodila v Londýně.

Británie řeší „kauzu rasismus“. Kmotra prince Williama musí od dvora, zeptala se černošky, odkud je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Britská vlajka

Ngozi Fulaniová byla v úterý v Buckinghamském paláci podle informací BBC opakovaně dotazována na svůj původ lady Susan Husseyovou, kmotrou prince Williama. Fulaniová přirovnala rozhovor s 83letou lady Husseyovou k „výslechu“. Palác její výroky označil za „nepřijatelné a hluboce politováníhodné“, Husseynová, bývalá dvorní dáma královny Alžběty II., poté rezignovala.

Fulaniová byla hostem na recepci, kterou pořádala královna-choť Camilla a zastupovala zde charitativní organizaci Sistah Space zabývající se domácím násilím. Lady Husseyová podle jejího vyprávění opakovaně prohlížela její jmenovku a vyptávala se jí, odkud doopravdy je.

„Bylo to jako výslech. Myslím, že jediným způsobem, jak si to mohu vysvětlit, bylo její odhodlání zjistit, odkud pocházejí moji předkové,“ uvedla Fulaniová a odmítla, že by poznámky lady Husseyové měly něco společného s jejím věkem.

„Řekněme si jasně, o co jde. Slyšela jsem tolik narážek, že jde o její věk, a podobné věci, a myslím, že je to tak trochu neúcta – něco jako ageismus. Musím se opravdu ptát, jak se tohle může dít v prostoru, který má chránit ženy před všemi druhy násilí. I když to není fyzické násilí – je to zneužívání.“

„Pokud pozvete lidi na akci proti domácímu násilí a jsou tam lidé z různých demografických skupin, nevidím relevanci v tom, jestli jsem, nebo nejsem Britka. Jsem velmi hrdá na svůj africký původ,“ dodala Fulaniová podle informací deníku The Guardian.

Očitý svědek rozhovoru, vedoucí Strany za rovnoprávnost žen Mandu Reid, řekl BBC News, že otázky lady Husseyové byly „urážlivé, rasistické a nevlídné“.

Buckinghamský palác ve svém středečním prohlášení uvedl, že tento incident bere nesmírně vážně, a okamžitě zahájil vyšetřování. „V tomto případě došlo k nepřijatelným a hluboce politováníhodným komentářům. Ngozi Fulaniovou jsme v této záležitosti oslovili a zveme ji, aby všechny prvky svého zážitku osobně projednala, pokud si to bude přát.

Dotyčná osoba by se mezitím ráda hluboce omluvila za způsobenou újmu a s okamžitou platností odstoupila ze své čestné funkce.“

Mluvčí prince Williama uvedl, že rasismus nemá v naší společnosti místo. „Tyto komentáře byly nepřijatelné a je správné, že dotyčná osoba s okamžitou platností odstoupila,“ prohlásil mluvčí.

Lady Husseyová byla po mnoho desetiletí klíčovou postavou královské domácnosti, neboť začala pracovat pro královskou rodinu ve stejném roce, kdy se královně v roce 1960 narodil princ Andrew, a nakonec se stala její nejdéle sloužící dvorní dámou.

Buckinghamský palác minulý týden oznámil, že lady Husseyová a další bývalé dvorní dámy budou do budoucna známé jako „královniny společnice“ a budou mimo jiné pomáhat při pořádání slavnostních akcí v paláci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …