Britské listy burcují: Kdo chce porazit Zemana, musí s ním jít do ostrého střetu

12.03.2017 10:06

Nad tím, že prezident Zeman chce být prezidentem i po skončení svého prvního mandátu, se na serveru Britské listy zamýšlí jejich redaktor Boris Cvek.

Britské listy burcují: Kdo chce porazit Zemana, musí s ním jít do ostrého střetu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman oznámil svou opětovnou prezidentskou kandidaturu

Pokud podle něj Zeman znovu vyhraje, získá od voličů posvěcení svého pojetí prezidentské funkce. A bude moci ve druhém prezidentském období ještě více přitlačit na pilu, domnívá se Cvek.

Zajímavé je podle něj to, že Zeman odmítá v předvolebním klání vstupovat do debat s protikandidáty, ba dokonce útočit na ně.

Celý text je ZDE.

Je to podle mne velmi chytrá strategie, píše Cvek. O program nejde, ačkoli se tomu tak zpočátku zdálo a prezident měl tendenci vypočítávat, co všechno ze svého programu splnil. Politická situace se radikálně změnila: vymezování se proti poměrně populární vládě nemá smysl, Nečas je dávno pryč.

Cvek poukazuje na to, že největší propad preferencí prezidenta Zemana nastal poté, co byl v Českém rozhlase vulgární. Proto je podle Cveka pro Zemana lepší nevstupovat do žádných soubojů s protikandidáty, protože by se také nemusel udržet v zápalu polemiky a mohl by ukázat svou aroganci a vulgárnost v plné síle. Místo toho je lépe hrát si na pokorného před občany a na majestát před protivníky, s nimiž se přece on nebude zahazovat.

Cvek se domnívá, že pro toho, kdo bude chtít Zemana porazit, je politický střet s ním nevyhnutelný. Budou-li se jeho protivníci tvářit tak, že oni nejsou žádní „antizemani“ a že Zeman vlastně ani neexistuje, nemohou uspět. Prezidentské volby navíc budou následovat jen pár měsíců po mnohem významnějších volbách, těch sněmovních, a uprostřed povolebních vyjednávání o podobu nové vlády. Tím hůře pro nezávislé kandidáty, kteří nebudou součástí politického střetu o sněmovnu a nebudou mít dynamiku politického zápasu, píše Cvek.

Podle něj je také obtížné si představit nějaký opravdu sjednocující střet s prezidentem Zemanem, který by proti němu spojil aspoň část voličů ANO, voličů ČSSD, TOP09 a ODS – u voličů KSČM a Úsvitu lze očekávat drtivé vítězství Miloše Zemana, ať se stane cokoli.

„Nenapadá mne nic jiného než téma prozápadního směřování země, což není v době Brexitu a Trumpa rozhodně téma jednoduché tak, jak bývalo v 90. letech. Je to ale naprosto zásadní a legitimní politické téma, v němž se zdá Zeman nejvíce vyhraněný,“ dodává Cvek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…