Britské listy doporučují, jak porazit Babiše. Vycházejí z Petra Pitharta

30.01.2020 19:20

Publicista Boris Cvek na serveru Britské listy reagoval na tvrzení bývalého předsedy Senátu Petra Pitharta pro Aktuálně.cz. Ten podle něj realisticky tvrdí, že porazit šéfa hnutí ANO Andreje Babiše nepůjde bez toho, aby se dala šance jeho odpůrcům volit vítěze.

Britské listy doporučují, jak porazit Babiše. Vycházejí z Petra Pitharta
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

Podle něj je jinými slovy řečeno, že je třeba, aby proti Babišovi stála taková politická formace, která ho podle průzkumů preferencí bude schopna porazit. „To se mi velmi líbí,“ sdělil Cvek s tím, že jde o realistický pohled na volby. Konečně prý skončily řeči o programech i o tom, jaké zlo je nepřítel, i o morální povinnosti voličů. 

„Máme tu konečně realistickou psychologii: lidi se spojí, přidají, nakupí za možným vítězem. To je důvod, proč ČSSD a ODS mívaly nad 30 % v polarizované soutěži, kde jen jedna z těchto stran mohla být vítězem,“ dodal Cvek. 

Podle jeho slov však žádný subjekt, jenž by mohl sjednotit Babišovy odpůrce, neexistuje. Zároveň je i nemožné spojení současných pravicových demokratických stran. „Bylo by, kdyby bylo možné, kontraproduktivní,“ míní. A žasne, že toto realista Pithart nevidí.

„Navíc Babišovi voliči by nevolili případného vítěze, pokud by byl vpravo. Naopak jako za Topolánka a Paroubka se semknou a aktivizují kolem protipólu pravice, tedy kolem Babiše,“ dodává Cvek s tím, že by měl Pithart říci, pokud by chtěl uvažovat realisticky.

„Pokud chcete, aby Babiš padl, musíte mít levicovou stranu, která půjde proti němu a vezme mu jeho voliče. Klidně by pak mohla vzniknout koalice této strany s Piráty a nahradit Babiše u moci, aniž by Piráti nebo hypotetická antibabišovská levice vyhráli volby,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…