Britský deník zveřejnil emotivní text o uprchlících. Po přečtení byste měli plakat

04.08.2015 17:31

Britský levicový deník The Guardian publikoval emotivní text, jehož autor vyzývá k většímu soucitu s uprchlíky. Šéf humanitární organizace „Save the Children“ Justin Forsyth se obává, že se naše srdce uzavírají před trpícími uprchlíky a píše o lásce mezi rodiči a dětmi.

Britský deník zveřejnil emotivní text o uprchlících. Po přečtení byste měli plakat
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil uprchlický tábor na Sicílii

„Jak poznáte, že vás rodiče milují? Pro mnohé z nás je odpověď na tuto otázku jednoduchá. Láskyplní rodiče se snaží zajistit svým dětem bezpečí a dát jim šanci na lepší život. To je to hlavní, co motivuje maminky a tatínky, kteří podnikají se svými dětmi strastiplnou cestu do Evropy z válkou zničených zemí Blízkého východu a Afriky. Nepohání je chamtivost a oportunismus, ale láska!“ konstatuje Forsyth a vypráví příběh mladého Eritrejce, který byl unesen obchodníky s lidmi. „Téměř rok jej mučili a požadovali za jeho život od jeho rodiny vysoké výkupné. Matka tohoto nešťastníka mohla po telefonu slyšet jeho nelidský křik při mučení. Tito překupníci dobře věděli, jakou moc má mateřská láska,“ píše Forsyth.

Šéf humanitární organizace informuje také o dalších případech, které rozhodně neskončily žádným happy endem. „Šestnáctiletý chlapec zemřel následkem elektrického proudu, když se snažil dostat na vlak jedoucí do Velké Británie. Další dospívající chlapec byl nalezen mrtvý po nárazu nákladního vozu. Stejně smutně skončil i životní příběh mladé Eritrejky. Mnoho z těchto žen se stalo na cestě terčem odpudivého sexuálního násilí. Její rodiče ještě nyní doma čekají, až se jim zavolá. To se však již bohužel nestane,“ pokračuje Forsyth ve svém citovém vydírání. Připouští, že musí existovat funkční systém pro řízení migrace. Na druhou stranu se vážně obává, že se srdce většina Evropanů nevratně uzavřela před očividným zoufalstvím trpících a potřebných.

Měli bychom si dle jeho názoru uvědomit, že uprchlíci utíkají před válkou, pronásledováním a mají z hlediska mezinárodního práva nárok na ochranu. „Příliš často však hovoříme o ekonomických uprchlících. Přitom mnoho z nich utíká před válkou a nesleduje žádné ekonomické zisky. Je ironií osudu, že Britové nastolením tvrdších podmínek pro uprchlíky zapomínají na to nejlepší v nás. Můžeme být pyšní na svoji historii, ve které jsme poskytovali útočiště lidem prchajícím před nacistickou perzekucí, vietnamskou válkou či konflikty na Balkáně,“ vzpomíná Forsyth a nabádá britskou vládu, aby přijala více uprchlíků ze Sýrie. „Zatím jsme přijali méně než 200 lidí. Naše organizace Save the Children se domnívá, že bychom jich měli přijmout tisíce.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…