Britský ministr pro přistěhovalectví si pustil ústa na špacír. Většina uprchlíků prý...

09.07.2015 10:12

Britský deník Daily Mail cituje slova ministra pro imigraci Velké Británie Jamese Brokenshireho, podle kterého se snaží většina uprchlíků dostat do Evropy z ekonomických důvodů, nikoli z obav o svůj život. Brokenshire také varoval, že přerozdělování uprchlíků situaci ještě zhorší.

Britský ministr pro přistěhovalectví si pustil ústa na špacír. Většina uprchlíků prý...
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

„Podle našich odhadů většina uprchlíků hledá lepší život a nejsou ve svých zemích pronásledování,“ prohlásil včera ministr James Brokenshire na půdě britského parlamentu. Jeho slova podle Daily Mail vyvolala ostrou kritiku ze strany samotných uprchlíků. Jejich zástupci tvrdí, že je to jen další příklad toho, jak se snaží Cameronova vláda distancovat od současné migrační krize. Jak britský deník připomíná, od začátku roku se k cestě do Evropy přes Turecko nebo severní Afriku odhodlaly desítky tisíc z nich, přičemž 1800 jich cestou utonulo.

Celý text v angličtině je ZDE

„Evropská komise v důsledku migrační krize navrhla kvóty pro přerozdělování uprchlíků. V příštích dvou letech by si tak měly členské státy mezi sebe rozdělit 40 000 uprchlíků. Velká Británie od začátku tento návrh kritizuje a apeluje na příslušné orgány EU, aby se zaměřily především na pašeráky lidí,“ píše britský deník. Ministr pro imigraci Brokenshire tvrdí, že kvóty se zabývají pouze symptomy krize, ale neřeší její příčiny. „Plán Evropské komise navíc nebude v reálu fungovat. Je velmi pravděpodobné, že mnoho uprchlíků přidělených do jednotlivých zemí bude stejně směrovat někam jinam,“ cituje Daily Mail vyjádření britského ministra.

Podle Brokenshireho plánuje vycestovat do Evropy více než půl milionu lidí z Libye. „Snaha příznivců kvót má skutečně mnoho slabin. Můžete se opravdu snažit přestěhovat lidi do jedné země, ale je nepravděpodobné, že oni tam budou chtít zůstat. Pouze tím nahrajeme převaděčům lidí, kteří tak budou moci svým zákazníkům dále tvrdit, že o ně všechny bude dobře postaráno. Stejným způsobem je ujišťovali o tom, že budou zachráněni ve Středozemním moři,“ prohlásil ministr, na jehož slova odmítavě zareagoval šéf Výboru pro uprchlíky Maurice Wren. „Jeho přesvědčení, že všichni uprchlíci jedou do Evropy jen za lepším životem, je zarážející. Vláda musí přestat hledat výmluvy a musí se začít podílet na řešení současné humanitární krize.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…