Britský novinář přináší šokující nařčení: Německé banky platí demonstrantům podporujícím vládu v Kyjevě

11.08.2014 11:32

Christopher Booker se v respektovaném deníku The Telegraph pozastavuje nad paralelami mezi událostmi v roce 2014 a 1914. Obviňuje Západ ze snahy vyvolat válku a kritizuje jeho přístup k Rusku. Snaha EU začlenit Ukrajinu byla podle něj jasná provokace namířená proti Rusku.

Britský novinář přináší šokující nařčení: Německé banky platí demonstrantům podporujícím vládu v Kyjevě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

„Když si člověk pročítá články, popisující, jak se Evropa před sto lety náměsíčně doklopýtala do světové války, tak si říká, že tohle už se nikdy nesmí opakovat. Především ve chvílích, kdy uvažuje nad současnými událostmi, kterým dominuje konflikt mezi Ruskem a Západem kvůli Ukrajině. Vše začalo poměrně nenápadně a nyní na jihovýchodní Ukrajině probíhá regulérní občanská válka a na rusko-ukrajinských hranicích je shromážděno dvacet tisíc vojáků připavených k boji," přemítá Booker. 

„Dlouhé měsíce jsme svědky toho, jak Západ démonizuje prezidenta Putina, kdy jej světové osobnnosti typu Prince z Walesu či Hillary Clinton srovnávají s Hitlerem. Nikdo z nich přitom nebere v potaz, že celou krizi odstartovala Evropská unie svým záměrem přijmout do svých řad Ukrajinu. To byla jasná provokace, kterou Rusko jen stěží mohlo ponechat bez patřičné reakce. Už jenom proto, že jediný teplovodní ruský přístav na Krymu by převzalo NATO," je přesvědčen Booker. 

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Ze Západu plynou na Ukrajinu víceméně v utajení miliardy dolarů a eur ve snaze zachránit zemi a její bankovní systém před zhroucením. Tyto peníze však mají rovněž sloužit k financování mnoha tzv. proevropských organiizací a vytvořit v Evropě tolik populární `občanskou společnost`. Evropská komise sdělila novinářům, že v letech 2004 až 2013 těmto skupinám poslala přibližně 31 milionů liber, můj kolega Richard North však brzy poté zjistil, že ve skutečnosti to bylo plných 496 milionů liber," odhaluje Booker. 

Finanční podporu získaly organizace s líbivými názvy „Centrum pro evropskou spolupráci" či „Doněcká regionální veřejná organizace s nadějí do budoucnosti“. Tato zpráva obsahuje rovněž informace, kolik takových uskupení má sídlo ve východní části země, kde tvoří značnou část populace etničtí Rusové. „Můžete hádat dvakrát, chtělo by se říci v ironickém duchu," kritizuje Booker. 

„Jeden z mých pravidelných čtenářů slyšel od své ukrajinské známé pracující ve Velké Británii, že její manžel doma na Ukrajině vydělává jako elektrikář 200 liber měsíčně. K tomu však dostává dalších 200 liber z německé banky za to, že se účastní demonstrací, kterých bylo od letošního března nepočítaně. Mezi nimi např. i demonstrance v Kyjevě, na které desítky tisíc demonstrantů jistě zcela upřímně vykřikovaly `Evropa, Evropa`, čemuž s potěšením přihlížela ministryně zahraničí EU, baronka Ashton," zmiňuje Booker.

Ať už tato krize dopadne jakkoli, měli bychom mít podle Bookera na paměti, že ji vyvolal Západ. „Svým hysterickým obviňováním Ruska, což nám až příliš dobře připomíná období před sto lety, jež vyústilo v létě 1914 v ničivou první světovou válku," uzavírá Booker.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…