Britský novinář z BBC chtěl s muslimem debatovat o Mohamedovi. A takhle dopadl

15.01.2015 18:52

Britský novinář Douglas Murray kritizuje evropské politiky za to, že ignorují problém islamizace Evropy. Odmítá rovněž tvrzení, že islám je mírumilovné náboženství. Evropané by dle jeho mínění měli hájit své tradice a muslimové provést reformu islámu.

Britský novinář z BBC chtěl s muslimem debatovat o Mohamedovi. A takhle dopadl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podepisování kondolenční knihy před francouzkou ambasádou v Praze. Lidé tak vzdali poctu nesmyslným obětem teroristických útoků ve Francii

Murray kritizuje přístup evropských politiků, kteří po každém teroristickém útoku spáchaném muslimským pachatelem tvrdí, že takový čin nemá nic společného s islámem. Tvrdil to prezident Bush po zničení Dvojčat 11. září 2001, Tony Blair po útocích v Londýně i australský premiér Tony Abbott po obdobné záležitosti v Sydney minulý měsíc. "Téměř identický komentář jsme slyšeli i z úst současného premiéra Davida Camerona v souvislosti s popravou Lee Rigbyho v Londýně a naposledy i z úst francouzského prezidenta Hollandea minulý týden. Všichni se přitom velmi mýlí,“ tvrdí Murray.

Podle britského novináře sami v soukromí často přiznávají, že lžou a všeobecně se tento postoj vysvětluje tím, že chtějí zabránit násilí proti muslimům. "To je ovšem neospravedlňuje. Lež zůstává stále jenom lží a velkou chybou. Za prvé proto, že lidé si mohou o násilné podstatě islámu najít informaci i bez politiků. Za druhé podobné lži brání tomu, abychom poznali, jaké hrozbě čelíme. Za třetí to nenutí muslimy, aby dali vale špatným tradicím svého náboženství. A konečně za čtvrté, pokud problémy nebudou řešit mainstreamoví politici, jednoho dne veřejnost začne konat za ně a to bude teprve horko," píše Murray.

"Tvrdit, že lidé, kteří vraždí ostatní s výkřikem Allahu Akbar, nemají nic společného s islámem, je šílenství. Jejich násilí je přece jasně prokazatelné a pravdivé. Můžeme snad říci, že mají co do činění s nejhorší variantou islámu. Ale stále jde přece o islám," konstatuje Murray. Poukazuje v této souvislosti na vyjádření Sajida Javida, který je jediným muslimem v britské vládě, po teroru v Paříži. "Nejsnazší by bylo říci, že tyto události nemají nic společného s islámem a muslimy a tím to celé uzavřít. To by však byla velká chyba," chválí Murray Javida ze jeho slova. "Bohužel potom Javid prohlásil, že ti lidé zneužívají mírové náboženství jako nástroj pro naplnění svých cílů. Tímto dodatkem celé své sympatické prohlášení naprosto shodil," konstatuje Murray.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

"A tím se dostáváme k jádru věci. Měli bychom si konečně přiznat, že islám není mírumilovné náboženství. Není jím vlastně žádné náboženství, ale u islámu to platí dvojnásob. Nebylo by ale ani fér tvrdit, že islám je náboženstvím války. V koránu lze skutečně najít mnoho veršů s mírovým posláním a naštěstí pro nás většina muslimů podle nich žije. To však neznamená, že jde pouze o náboženství míru. Neříkám to proto, že bych nenáviděl islám či bych byl proti muslimům zaujatý. Říkám to prostě proto, že toto tvrzení je podloženo v islámských textech," zmiňuje Murray.

Dokud si to dle jeho mínění nepřiznáme, maříme tak úsilí těch muslimů, kteří chtějí své náboženství zreformovat. "A v neposlední řadě se tak vzdáváme vlastních tradic spojených se svobodou projevu a umožňujeme jinému náboženství získat nezaslouženou výhodu nad ostatními," míní Murray. Dále britský novinář popisuje osobní zkušenost z rozhlasové diskuze s jedním muslimem v Radiu 4, které je součástí BBC. "Shodli jsme se téměř na všem. Mimo jiné však řekl, že muslimové by neměli reagovat na karikaturisty agresivně, protože ani samotnému Mohamedovi kritika nevadila. Zmínil jsem tedy příklad básnířky Bint Marwanové, kterou dal pro její kritické postoje zavraždit. V tu chvíli můj společník vypěnil, obvinil mě ze lži a odmítl pokračovat dál. BBC nakonec souhlasila s tím, že tuto pasáž vymaže, protože byla z mé strany prý urážlivá," svěřuje se Murray.

"Nedokážu si představit diskuzi o jiném náboženství, která by skončila podobným způsobem. V případě islámu je to však norma. Já přitom zmínil záležitost, kterou jsem si samozřejmě nevymyslel. Tuto informaci mám z otevřených islámských zdrojů. Mohl jsem si také vybrat mnoho jiných. Třeba stovky Židů, které Mohamed sťal vlastní rukou. Je možné, že s tím sami muslimové mají problém. Ve chvíli, kdy Mohamedovo chování napodobují jeho dnešní následovníci, má s tím problém celá evropská společnost. A já skutečně nevidím důvod, proč bychom ve svobodném světě měli zamlčovat, co je psáno v historických textech," poukazuje Murray.

Muslimové by měli podle Murrayho začít s reformou islámu, v rámci které by přestali brát doslovně některé agresivní pasáže koránu. "Případně by mohli přední islámští učenci prohlásit radikály za nemuslimy. Nic však bohužel nenasvědčuje tomu, že by se to mohlo stát. Minulý měsíc se v jedné islámské škole v Egyptě nechali slyšet, že i když je Islámský stát postaven na terorismu, není možné jeho vůdce prohlásit za kacíře," podivuje se britský novinář.

"Strávili jsme posledních patnáct let tím, že jsme se ujišťovali o tom, že islám se dá odlišně interpretovat a z toho pramení mnoho problémů. Je pravda, že většina muslimů má mírumilovné úmysly. Vedle toho však podstatná část muslimů smýšlí opačným způsobem. Ve většině průzkumech to je 15 % a více. Reformní muslimové to měli v islámu vždy složité. V důsledku masové migrace do Evropy bohužel pociťujeme mnoho těžkostí i my sami. Pokud si chceme udržet šanci se s touto výzvou správně popasovat, měli bychom se konečně probudit a přiznat si, že islám pro Evropu představuje skutečný problém," píše v závěru svého textu Murray.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…