Britský průšvih. EU svolá mimořádné zasedání

29.03.2019 21:58

I napotřetí byla odmítnuta poslanci britské Dolní sněmovny dohoda o brexitu, kterou dohodla s Evropskou unií premiérka Theresa Mayová. Proti dohodě se postavilo 344 poslanců, pro jich hlasovalo pouze 286. Toto hlasování znamená, že Spojené království nestihne oddálit brexit na 22. květen, díky čemuž by Británie mohla odejít z EU s dohodou. Dnešní den byl původně plánován jako poslední, kdy bude Velká Británie v Evropské unii, a pokud nedojde k dalšímu oddálení, podmíněnému účastí Británie ve volbách do Evropského parlamentu, tak by se brexit uskutečnil 12. dubna. Předseda Evropské rady Donald Tusk po dnešním hlasování svolal na 10. dubna mimořádný summit EU.

Britský průšvih. EU svolá mimořádné zasedání
Foto: www.gov.uk
Popisek: Britská premiérka Theresa May

Anketa

Vítáte zvolení Ladislava Jakla do RRTV?

95%
5%
hlasovalo: 21617 lidí
Britská Dolní sněmovna dnes i napotřetí odmítla brexitovou dohodu, na které se s Evropskou unií dohodla premiérka Theresa Mayová. „Obávám se, že jsme dosáhli hranic tohoto procesu v této sněmovně,“ prohlásila po hlasování Mayová a upozornila, že Dolní sněmovna odmítla, jak brexit bez dohody, tak i zrušení brexitu. Mayová dodala, že se vláda bude dál snažit o spořádaný odchod z Unie a že vzhledem k nesouhlasu parlamentu s odchodem bez dohody je téměř jisté, že Británii čeká účast v květnových volbách do Evropského parlamentu.

Evropská komise na výsledek hlasování reagovala stručným prohlášením, ve kterém za pravděpodobný scénář označila britský odchod z EU bez dohody k půlnoci 12. dubna. Unie se na takovou možnost podle Evropské komise chystala od prosince 2017 a nyní je „plně připravena“. Předseda Evropské rady Donald Tusk též po dnešním hlasování svolal na 10. dubna mimořádný summit EU.

Poslanci Dolní sněmovny dnes na rozdíl od prvních dvou hlasování řešili samotnou dohodu. Při prvních dvou hlasováních byla předmětem jejich diskuze i politická deklarace o budoucích vztazích Evropské unie s Velkou Británií.

Lídr labouristické opozice Jeremy Corbyn třetí hlasování o dohodě označil za „urážku demokracie“ a po odmítnutí dohody se Mayové zeptal, zda už konečně přijala, že poslanci její návrh nepodpoří. Dohoda se podle Corbyna musí změnit a odejít musí i samotná premiérka Mayová, aby tím umožnila konání předčasných voleb.

Předseda parlamentního uskupení Skotské národní strany Ian Blackford vyzval, aby si Británie vyhradila čas na nalezení alternativy, a prohlásil: „Musíme se nyní vážně podívat na možnost zrušení brexitu.“ A dodal: „Premiérka naznačila, že odejde. Měla by tedy odejít, abychom mohli uspořádat nové parlamentní volby.“ K odstoupení premiérku Mayovou vyzval i místopředseda konzervativních poslanců Steve Baker.

Poslankyně Nezávislé skupiny, která čeká na registraci pod názvem „Change UK – The Independent Group“, Heidi Allenová by zase ráda viděla uspořádání nového referenda. A severoirská Demokratická unionistická strana podporující menšinovou vládu vyzvala premiérku, aby především vyřešila problém s takzvanou irskou pojistkou, jež má zabránit vzniku kontrol na hranicích mezi Irskou republikou a britským Severním Irskem.

Podle původního plánu měla Velká Británie opustit Evropskou unii již dnes. Na odmítnutí dohody i napotřetí reagovala tržní ekonomika a vůči americkému dolaru dnes klesla libra až na nejnižší úroveň od 11. března (1,29 USD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…