Britský server nahlédl do minulosti teroristy z Londýna. Toto zjistil

25.03.2017 15:38

Dvaapadesátiletý Adrian Russell Ajao se narodil ve Velké Británii a párkrát se objevil ve vězení. Poprvé byl ve vězeni v roce 1983 za poškozování cizí věci. Naposledy pobýval za mřížemi v roce 2003 za to, že někoho pobodal. Veřejnost ho však zná spíše jako Khalida Masooda, teroristu z Westminsteru. Server deníku The Guardian zmapoval jeho osud.

Britský server nahlédl do minulosti teroristy z Londýna. Toto zjistil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Brit Khalid Masood se příliš neliší od jiných pachatelů teroristických útoků. Je to člověk s kriminální minulostí, který možná v nové víře hledal spásu, tak přestoupil na islám, to mu však nebránilo hřešit. Jemu podobní teroristé často brali drogy a dopouštěli se i jiných zločinů. Možná věřili, že jim to jejich nový bůh odpustí, pokud zemřou ve jménu islámu.

Právě požitkářstvím, které Islámský stát nabízel, od finančních odměn až po sexuální otrokyně, se odlišoval od  jiných radikálních organizací typu al-Káidy. Ty vyžadovaly spíše asketický způsob života.  

Celý článek v angličtině naleznete zde

V jedné věci však Adrian Russell Ajao vyniká nad jinými šílenci vraždícími své spoluobčany ve jménu víry. V době, kdy naštěstí neúspěšně zaútočil na britský parlament, mu bylo už dvaapadesát let.  Statistiky říkají, že útočící radikálové zpravidla zapadají do věkového rozmezí 23 až 28 let. Někteří z nich byli dokonce -náctiletí. Russell neboli Khalid Masood navíc podle všeho sekal dobrotu. Ve vězení nebyl podle oficiálních záznamů déle než deset let.

Mezi lety 2005 až 2009 působil jako učitel v Saúdské Arábii. K jeho radikalizaci mohl přispět také kontakt s podobně smýšlejícími lidmi skrze sociální sítě. Skutečné rozhodnutí o přikročení k násilí – k zabíjení a k mučednické smrti – mohlo přijít nečekaně a docela nedávno, píše server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…