Brněnská čtvrť má obavy o bezpečnost. Zřizuje noční hlídky

06.10.2017 15:17

Obavu o bezpečnost v ulicích mají radní brněnské městské části Líšeň. Zřídili tak komisi veřejného pořádku. O jejím fungování se hovořilo na ČT24.

Brněnská čtvrť má obavy o bezpečnost. Zřizuje noční hlídky
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Do ulic městské části vyráží dvojice hlídačů hlavně v noci. Jenom dva strážníci byli na Líšeň málo, posílila je tak činnost komise veřejného pořádku. Městská policie v tom problém nevidí. Redaktorka pak seznámila s problematičtějším místem, s parkem v ulici Trnkova.

„Toto místo je ve večerních a nočních hodinách začíná být velice tmavé a odstrčené,“ poznamenala redaktorka a poukázala na poničení obchodu i na několikeré přepadení nedaleké trafiky. 

Hlídky vyrážejí vždy v noci v pátek a o víkendu, procházejí především sídliště. „Pokud na někoho narazí, volají strážníky a policii. Případně mohou dotyčného zadržet nebo svědčit,“ zmínila redaktorka. Policisté tuto pomoc oceňují. 

Proti je však líšeňská opozice. „Třináct lidí, kteří se střídají, dostává plat. Je na to vyčleněno 240 tisíc korun. Některým zastupitelům to zkrátka nepřijde jako smysluplné vynaložení peněz,“ sdělila redaktorka a poukázala především na dotazy kolem pravomocí hlídek.

„Ta trestná činnost je víceméně konstantní, ale přispěli jsme na to na základě dotazů občanů,“ řekl radní pro bezpečnost Jaroslav Stross (ODS), jenž je zároveň jedním z hlídačů. Strážníci i vedení města totiž považují brněnskou čtvrť za bezpečnou a obsazenost strážníky za dostačující. „Hlídky dokážou upozornit i úřad městské části například na výskyt divokých skládek a tak dále,“ zmínil Stross. Podle jeho slov se sleduje činnost hlídek, ale žádná přesná databáze činnosti není. 

„Principiálně to hodnotíme tak, že by takovéto hlídky mohly být prospěšné,“ uvedl mluvčí brněnské policie Jakub Ghanem. „Pakliže se dlouhodobě udrží to, co bylo řečeno, tedy to, že tam budou působit lidé, kteří mají zkušenost z bezpečnostních sborů,“ dodal s tím, že by byli velmi neradi, kdyby systém hlídek sklouzl k nějakému sousedskému udávání.

Ghanem pak ještě k pravomocím hlídky dodal, že strážníci na tyto hlídky pohlíží jako na jakéhokoliv jiného svědka. „Hlídky nebyly v žádném případě tvořeny, aby zakročovaly. Jsou to oči občanů, kteří mají z jakéhokoliv důvodu strach zavolat policii. Záležitost si vždy přebírá městská či státní policie,“ podotkl k tomu závěrem Stross. 

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…