Brněnský státní zástupce odstoupí. Rozhodoval o sobě samém

22.06.2012 18:24

Brněnský krajský státní zástupce Petr Coufal se rozhodl odstoupit ze své funkce kvůli kárnému provinění. Odstoupí k 31. červenci. Coufal byl stíhán kvůli případu, kdy jako státní zástupce odložil trestní oznámení, které směřovalo proti jeho osobě. Ve čtvrtek senát Nejvyššího správního soudu posoudil jeho jednání jako kárné provinění.

Brněnský státní zástupce odstoupí. Rozhodoval o sobě samém
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Coufal podle České televize v minulosti jako státní zástupce rozhodl o odložení trestního oznámení, které bylo podáno na jeho osobu. Za to na něj olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištván podal kárnou žalobu. Podle ní Coufal zneužil své funkce a trestní oznámení proti své osobě přesunul od jiného státního zástupce na svůj stůl a následně rozhodl, že žádný trestný čin nespáchal. „Nikdo nemůže být sám sobě soudcem,“ sdělil k věci vrchní státní zástupce Ištván.

Ve čtvrtek Nejvyšší správní soud rozhodl, že se Coufal svým rozhodnutím kárně provinil. „Na nestrannost státního zástupce je nutno nahlížet jako na základní hodnotu. Je morální povinností státních zástupců tuto hodnotu ctít,“ uvedla předsedkyně kárného senátu Milada Tomková. Podle ní měl Coufal vědět, že takovýmto rozhodnutím jeho nestrannost vzala za své.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…