Brno v srpnu vyhlásí sbírku na Lavičku Václava Havla. Už teď se hlásí dárci

26.07.2019 10:58

Brno vyhlásí veřejnou sbírku na Lavičku Václava Havla. Peníze na zvláštní bankovní účet bude možné posílat dva roky od 19. srpna letošního roku do 31. srpna 2021, uvedla ČTK.

Brno v srpnu vyhlásí sbírku na Lavičku Václava Havla. Už teď se hlásí dárci
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na setkání s prezidentem Zemanem si vzali někteří lidé placky s podobiznou Václava Havla

Novinářům to řekl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Podle něj projevilo zájem poslat peníze mnoho lidí. Lavička za 300.000 korun bude na Kapucínských terasách. Město ji chce otevřít 5. října v den narození bývalého, dnes už zesnulého prezidenta.

Uspořádání veřejné sbírky schválili brněnští radní. Peníze poslouží na pořízení, instalaci, údržbu a opravy lavičky. „Ozvalo se mnoho lidí, kteří na to chtějí přispět. Město na to sice peníze má, ale kvůli poptávce umožníme veřejnou sbírku,“ řekl Hladík.

Lavička bude na čtvrté Kapucínské terase. Podle Hladíka se tam v 80. letech minulého století tajně stavěla pódia a divadlo tam hrálo Havlovy hry. Zásluhu na tom měl nynější rektor Janáčkovy akademie múzických umění Petr Oslzlý, který měl s Havlem blízký vztah a dříve působil jako dramaturg Divadla Husa na provázku.

Lavička Václava Havla je projekt pamětních míst věnovaných zesnulému prezidentovi. Má podobu dvou křesel spojených kulatým stolkem. Středem pak prorůstá kmen stromu. Brněnská lavička přibude už k vysazené lípě. První lavička vznikla ve Washingtonu, další jsou v Dublinu, Barceloně, v Praze, Českých Budějovicích nebo Hradci Králové. Brno už má uličku Václava Havla, která vede od Divadla Husa na provázku směrem ke Kapucínským terasám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …