Brusel otáčí. EU potřebuje jádro, řekla Ursula von der Leyenová. Radost pro Vondru?

22.10.2021 20:40

Europoslanec Alexandr Vondra se již dlouho zasazuje za to, aby jádro bylo uznáno jako bezemisní zdroj. A chtěl by upravit i Green Deal. Chaos okolo cen elektřiny a pynu tomu prý nahrává. A skutečně. V EU se hnuly ledy.

Brusel otáčí. EU potřebuje jádro, řekla Ursula von der Leyenová. Radost pro Vondru?
Foto: Petr Mareš
Popisek: Jaderná elektrárna Temelín aktuálně kryje přibližně deset procent české spotřeby

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí
Europoslanec Alexandr Vondra (ANO) se za ODS podílí na jednáních o budoucí koalici, konkrétně v oblasti místního rozvoje, energetiky a životního prostředí.

V rozhovoru pro Český rozhlas Vondra zdůraznil, že je nutné v první řadě neustále upravovat Green Deal Evropské unie, protože teď dopadá a ještě dopadne na miliony lidí.

„Ta energetická krize se skutečně tady dotýká milionů lidí před nadcházející zimou. Čili pokud je něco v tom Green Dealu uzpůsobeno tak, že to nevyhovuje, nebo to dokonce může vyvolat takovéhle problémy, tak je to samozřejmě důvod k tomu to nějakým způsobem upravovat, korigovat, modifikovat, reformovat,“ pravil Vondra.  

Budoucí koalice ODS, lidovců, TOP 09, STAN a Pirátů podle Vondry bude podporovat získávání energie z obnovitelných zdrojů, ale nemůže ignorovat české přírodní a geografické podmínky. Nemůžeme se tvářit, že tu máme dravé alpské či severské řeky, když je nemáme. „Ten Green Deal tady nemůžeme provádět způsobem, který by úplně zabil naše národní hospodářství,“ shrnul svůj pohled na Green Deal Vondra s tím, že za zcela předčasné považuje ukončit výrobu vozů se spalovacími motory už v roce 2035.

Podle něj nelze zapomínat na ochranu lesů, vody i půdy, konkrétně ochrany zemědělství a snahy, aby se Češi, Moravané a Slezané neutopili v odpadcích.

Na sociální síti Facebook doplnil, že Česko musí trvat na zařazení jaderné energie mezi bezemisní zdroje.    

„Velmi důležitá věc. Chaos na trhu s plynem a elektřinou, na němž má podíl i německý záměr uzavřít jaderky, nám teď paradoxně pomůže prosadit s Francií jádro v EU jako čistý zdroj. Konečně!“ zvolal Vondra.

Alexandr Vondra promlouvá

Zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu potvrdil, že se v EU s jádrem opravdu počítá.

„Důležitý signál, že v chystané klimatické legislativě bude mít jádro své místo: ‚EU potřebuje kromě obnovitelných zdrojů také jadernou energetiku jako stabilní zdroj a zemní plyn jako přechodný zdroj,‘ uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová,“ napsal Daněk na Twitteru.

EU a Green Deal

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…