Bruselské ptydepe a konec svobody slova

07.03.2022 19:35 | Komentář

Nikdy bych neřekl, že napíšu následující větu: Je dobré se někdy začíst do dokumentů Evropské unie, protože se tam lze dozvědět leccos, co by nám jinak k naší škodě mohlo uniknout. Donedávna jsem měl za to, že eurounijní dokumenty jsou psány nečitelným stylem (to je stále pravda) a že jejich obsahová hodnota se aproximativně blíží nule. Jak jsem se mýlil!

Bruselské ptydepe a konec svobody slova
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Na radu jednoho zámořského přítele, který má o naší a evropské situaci lepší přehled než 99% českých novinářů, jsem se začetl do materiálu dostupného na stránkách Evropského parlamentu (dostupné zde). Jmenuje se to „Zpráva o zahraničním vměšování do všech demokratických procesů v Evropské unii, včetně dezinformací“ a nese to datum 8. února 2022. Předkládá to – jak jinak – „Zvláštní výbor pro zahraniční vměšování do všech demokratických procesů v Evropské unii, včetně dezinformací“.

Co je toho obsahem? Vychází se zde například z konstatování, že „zahraniční vměšování, manipulace s informacemi a dezinformace představují porušení základních svobod projevu a informací, které jsou zakotveny v článku 11 Listiny základních práv Evropské unie, a ohrožují jak tyto svobody, tak demokratické procesy v EU a jejích členských státech, jako je konání svobodných a spravedlivých voleb; vzhledem k tomu, že cílem zahraničního vměšování je překrucování faktů a předkládání nepravdivých informací, umělé nafukování jednostranných argumentů, diskreditace informací s cílem degradovat politický diskurz a v konečném důsledku podkopat důvěru ve volební systém, a tedy i v samotný demokratický proces.“ A dále zde čteme, že „zahraniční vměšování představuje jednání, které ohrožuje nebo negativně ovlivňuje hodnoty, demokratické postupy, politické procesy, bezpečnost států a občanů a schopnost zvládat výjimečné situace; vzhledem k tomu, že toto vměšování má manipulativní povahu a je prováděno a financováno záměrně a koordinovaně; vzhledem k tomu, že osoby odpovědné za takové vměšování, včetně jejich zástupných aktérů na jejich vlastním území i mimo něj, mohou být státními či nestátními subjekty a často je při jejich zahraničním vměšování podporují političtí pomocníci v členských státech, kteří na základě podpory zahraničních strategií získávají politické a ekonomické výhody; vzhledem k tomu, že skutečnost, že zahraniční aktéři využívají domácí zástupce a spolupracují s domácími spojenci, stírá hranice mezi zahraničním vměšováním a vnitřní diverzí.“

Shledává se tu „potřeba koordinované strategie proti zahraničnímu vměšování“ a také „Budování odolnosti posilováním situačního povědomí, mediální a informační gramotnosti, plurality médií, nezávislé žurnalistiky a vzdělávání“. Ona uvedená „potřeba koordinované strategie EU proti zahraničnímu vměšování“ se má realizovat řadou způsobů, např.: „aby členské státy EU podpořily víceúrovňovou, koordinovanou a meziodvětvovou strategii, jakož i odpovídající finanční zdroje s cílem poskytnout EU a jejím členským státům náležité politiky zaměřené na prognózy a odolnost i nástroje odstrašování, které jim umožní bojovat proti všem hybridním hrozbám a útokům organizovaným zahraničními státními i nestátními subjekty“.

Co přesně toto bruselské ptydepe doopravdy znamená? Citujme aspoň trochu konkrétní artikul: „(iniciativa) vyzývá zejména EU a její členské státy, aby navýšily zdroje a prostředky přidělené subjektům a organizacím v celé Evropě a po celém světě, jako jsou analytická střediska a ověřovatelé faktů, jejichž úkolem je monitorovat a zvyšovat informovanost o závažnosti hrozeb, včetně dezinformací; zdůrazňuje klíčovou úlohu EU v širším strategickém smyslu; vyzývá k posílení prognostické kapacity a interoperability EU a jejích členských států s cílem zajistit solidní připravenost, pokud jde o předvídání, prevenci a zmírňování zahraniční manipulace s informacemi a vměšování, posílit ochranu jejich strategických zájmů a infrastruktury a zapojit se do mnohostranné spolupráce a koordinace s cílem dosáhnout společného chápání této otázky na příslušných mezinárodních fórech“. V překladu do češtiny: dávat ve všech členských zemích EU stále víc a víc peněz na udavačské platformy tymu Manipulátoři, Demagog, Evropské hodnoty, Neovlivní, Čeští elfové, Semantic Visions či Konšpirátori.sk.

Tyhle party najaté na diskreditaci, nálepkování a očerňování tzv. alternativních informačních zdrojů se staví jako věrohodná protiváha, která „ví, kde je pravda a jaká je“. Nikdy se ale od nich nedozvíme, z čeho tu svou „pravdu“ odvozují a čemu asi tak může sloužit. Když však jdete pod povrch jevů, tak zjistíte zajímavé politické vazby takových aktivit, o nichž poslanec za Piráty Martínek prohlásil, že jsou činěny „ve volném čase“. Martínek to řekl v roce 2019, když navrhoval na státní vyznamenání Petra Nutila, zakladatele webu Manipulátoři.

Vezměme jej tedy za příklad – jeden za všechny. Je veřejně známo, že Nutil (ten „nezávislý pravdoznalec“), dlouhá léta pracuje pro velmi konkrétní politické kruhy. V roce 2016 spolupracoval na volební kampani Jana Horníka (STAN). V roce 2018 se podílel na úspěšné senátní kampani Miroslava Balatky (nestraník za STAN). V roce 2020 se podílel na krajské kampani Starostů a nezávislých v Karlovarském kraji, stejně jako na úspěšné senátní kampani Miroslava Plevného. A jak si můžete přečíst už i na Wikipedii, v roce 2021 spolupracoval na parlamentní kampani koalice Pirátů a Starostů v Karlovarském kraji (pro STAN). STAN získal historicky první poslanecký mandát v tomto kraji pro Jana Kuchaře. Tomu se u našich hledačů pravdy říká nestrannost.

Ale to ještě není vše. Čtěme dále v oné Zprávě: „EU a její členské státy musejí vytvořit věrohodné nástroje na odstrašování. V současné době EU a její členské státy nemají de facto žádný zvláštní režim sankcí, které by se vztahovaly na zahraniční vměšování a dezinformační kampaně organizované zahraničními aktéry.“ Nebo: „Je nutné navýšit lidské i finanční zdroje, aby bylo možné čelit výzvám v oblasti hrozeb, které se neustále vyvíjejí. Zadruhé by orgány EU měly provést důkladný přezkum svých služeb a sítí s cílem zmírnit bezpečnostní rizika a zajistit, aby nebyly v oblasti bezpečnosti závislé na zahraničních technologiích. A konečně je třeba také zajistit zvyšování informovanosti všech zaměstnanců a jejich náležité proškolení a vedení, aby došlo ke zmírnění a řešení kybernetických i nekybernetických bezpečnostních rizik“.

Či opravdový klenot: „Klíčovou úlohu při zajišťování zdravého diskusního prostředí mají novináři. Ti však utrpěli značné finanční ztráty v důsledku digitalizace, zejména proto, že reklamní systémy zvýhodňují, jak se zdá, emotivní obsah, včetně emotivních názorů a dezinformací, před kvalitní žurnalistikou. Jednotliví novináři, kteří se zabývají citlivými tématy, se často také stávají oběťmi obtěžování a organizovaného vyhrožování. Je tak důležité hájit nezávislost kvalitních sdělovacích prostředků a zároveň hledat způsoby, jak zpravodajským společnostem a novinářům poskytovat podporu, a to jak finanční, tak proti obtěžování.“ A tomu celému má velet – kdo jiný, než místopředsedkyně EK „pro hodnoty a transparentnost“ Věra Jourová.

Opět si to přeložme: Evropská administrativa sestaví rejstřík povolených „pravd“, to, co se od něj bude sebeméně odchylovat, označí za dezinformaci, vydetekuje jejich původce a šiřitele dobře placenými neziskovkáři a postaví na pranýř. Naproti tomu potečou (jako by se to už dnes nedělo, o dotacích z evropské kasičky pro různá liberální média u nás i v dalších postkomunistických zemích jsme v této rubrice již dříve obšírně psali) značné peněžní zdroje pro počínání těch „správných“ novinářů s těmi „správnými“ názory, a to i kdyby už neměli ani jediného čtenáře či diváka, prostě proto, že jejich chronickému lhaní a pomlouvání občané většinově už nevěří. Co na tom. V Bruselu je zřejmě oblíbená píseň „Poručíme větru, dešti“…

Co bude následovat? Návrh výše řečeného Zvláštního výboru vezme za svůj Evropská komise, odklepne Evropský parlament a budeme mít další zákonný klacek k likvidaci názorových oponentů.

Když se dokument schvaloval, našla se jediná osoba statečná natolik, aby vystavila votum separátům, zvláštní stanovisko, samozřejmě nesouhlasné s tím schváleným většinou. Šlo o Clare Dalyovou z parlamentní skupiny LEFT. Napsala toto: „Zahraniční vměšování je vážnou společenskou újmou a zasluhuje si zvláštní pozornost, ale není ani nové, ani jím utrpí výhradně Evropa. Nejzávažnějším a nejsystémovějším příkladem zasahování do demokratických procesů v Evropské unii je velká koncentrace zahraničního i evropského kapitálu, který ovlivňuje zákonodárství a tvorbu politiky. Většina členů zvláštního výboru INGE tuto skutečnost téměř neuznává a místo toho sleduje zavádějící narativ o Evropě, která je obětí v rukou nepřátelských geopolitických protivníků. Vyšetřování bylo využito ke zveličení hrozby ruského a čínského vměšování, k ignorování skutečných příčin krize politické legitimity v Evropě, ke stigmatizaci nesouhlasu s oficiální zahraniční politikou EU a k vytvoření přísně bezpečnostních důvodů k omezování svobody projevu a dalších základních práv. Výsledná zpráva tak postrádá rovnováhu a objektivitu, a přestavuje tedy sama o sobě dezinformaci. Za určitou formu zahraničního vměšování je třeba považovat skutečnost, že v ní převládají „odborníci“ z řad podporovatelů transatlantických vztahů a z analytických středisek NATO, kteří lobbují za zájmy profitující z konfliktu. Politický směr, ke kterému se Unie v této zprávě zavazuje, představuje vážné dlouhodobé poškození demokratického charakteru evropských společností. Příští generace budou litovat, že tento dokument vůbec vznikl.“ Co dodat? Pravda. Ale hodně smutná.

Mimochodem jediná česká zástupkyně v tom výboru, pirátka Markéta Gregorová, hlasovala jak? Hádejte, můžete jednou!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…