Bude horko. V Praze chtějí protestovat příznivci i odpůrci Číny

03.03.2016 21:39

Příznivci a odpůrci čínské politiky si rozdělili na předpokládanou dobu příjezdu čínského prezidenta do Česka Prahu. Na pražském magistrátu si na konec března zarezervovaly desítky veřejných prostranství, kde chtějí dát najevo nelibost s čínským porušováním lidských práv, nebo naopak podpořit čínskou delegaci. Vyplývá to ze seznamu ohlášených veřejných shromáždění zveřejněných na stránkách pražského magistrátu.

Bude horko. V Praze chtějí protestovat příznivci i odpůrci Číny
Foto: Jan Rychetský
Popisek: I tak vypadá život v dnešní Číně

Čínský prezident Si Ťin-pching by měl podle českého prezidenta Miloše Zemana přiletět 28. března, termín ale ještě nebyl oficiálně potvrzen. První návštěva čínského prezidenta v Česku bude jeho jedinou zastávkou v Evropě. Z Prahy poté poletí do USA. Již dříve se bude konat před čínským velvyslanectvím v Praze několik demonstrací, které mají vyjádřit nesouhlas s porušováním lidských práv v Číně, s pronásledováním členů hnutí Fa-lun-kung (Falun Gong) nebo s čínským přístupem k Tibetu. Informuje o tom ČTK.

Tvrdíkova Česko-čínská obchodní komora si na poslední březnové dny zamluvila po Praze desítky dalších míst

Od 26. do 29. března si ale prostor před čínskou ambasádou zarezervovala Česko-čínská obchodní komora k „podpoře delegace“ z Čínské lidové republiky. V čele Česko-čínské obchodní komory stojí Jaroslav Tvrdík, který je spojen s pronikáním čínského kapitálu na český trh. Od 27. do 29. března ale chtějí na stejném místě protestovat i kritici čínského režimu.

Tvrdíkova Česko-čínská obchodní komora si na poslední březnové dny zamluvila po Praze desítky dalších míst. Vítání čínské delegace tak může uspořádat před Úřadem vlády, na Hradčanském náměstí, před Staroměstskou radnicí, před hotely Four Seasons nebo Intercontinental, ale i před Národním divadlem, různými muzei nebo před vstupem na slávistický fotbalový stadion.

Podobný postup zvolili i kritici Číny. I oni si zamluvili podobná místa třeba před Pražským hradem, u hotelu Hilton nebo na vltavských nábřežích.

Sbližování s Čínou začalo po příchodu Zemana na Hrad a po jmenování nové české vlády Bohuslava Sobotky. Ohlášeny od té doby byly čínské miliardové investice v Česku. Kritici ale poukazují na upozaďování otázky lidských práv. Loni v srpnu, když se v Praze konalo dvoudenní česko-čínské podnikatelské fórum, se u Pražského hradu sešli příznivci i odpůrci čínského komunistického režimu, došlo i na menší šarvátku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…