Bude horkovod do Brna, posílíme energetickou bezpečnost, plánoval Fiala. Občan se nezdržel poznámky

20.06.2022 21:46 | Ze sítí

Na Moravě vyroste nový horkovod, který povede teplo z jaderné elektrárny Dukovany do Brna. Městská společnost Teplárny Brno a energetická společnost ČEZ v pondělí uzavřely memorandum o spolupráci. Horkovod, který přijel podpořit i premiér Petr Fiala, by měl vyrůst do deseti let.

Bude horkovod do Brna, posílíme energetickou bezpečnost, plánoval Fiala. Občan se nezdržel poznámky
Foto: Radim Panenka
Popisek: Jaderná elektrárna Dukovany

Po podpisu memoranda o spolupráci na přípravě horkovodu má nyní podle serveru oenergetice.cz následovat několik měsíců posuzování ekonomických, právních a technických náležitostí. Do konce roku by pak měl být hotov investiční záměr s tím, že do 10 let by mohl být horkovod v provozu. Společnost ČEZ už buduje jeden takový horkovod z Temelína do Českých Budějovic. 

Podle premiéra Petra Fialy jde o jedno z možných řešení snížení závislosti na ruském plynu. „Česká republika je z více než 97 % závislá na ruském plynu. Naše vláda dělá opatření, která nám umožní se této závislosti co nejrychleji zbavit. Je však jasné, že dlouhodobě se náš energetický mix neobejde bez jaderné energie,“ napsal Fiala na facebooku.

„Podporuji proto projekt horkovodu, jenž by mohl bezemisně zásobovat Brno přebytečným teplem z jaderné elektrárny Dukovany. Projekt horkovodu je strategický, efektivní, využívá místních podmínek a bezemisních zdrojů a je příspěvkem k energetické bezpečnosti ČR,“ dodal Fiala a pochválil brněnskou primátorku Markétu Vaňkovou (ODS), že projekt zaštítila.

O spolufinancování horkovodu už na evropské půdě jednal i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „S prezidentem Evropské investiční banky W. Hoyerem a viceprezidentkou L. Pavlovou jsem dnes v Lucemburku mluvil o investicích banky a spolupráci během našeho předsednictví EU. V České republice by EIB mohla financovat sociální a dostupné bydlení, železniční dopravu nebo horkovod Dukovany – Brno,“ uvedl Stanjura na Twitteru.

Projekt horkovodu ale sklízí nejen chválu. „Neumíme postavit 20 km dálnice na Vídeň, ale budeme slibovat horkovod přes půl Moravy. Tak určitě,“ rýpl si například místostarosta městské části Brno-Židenice Petr Kunc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…