Bude se podvádět, tvrdí Miroslav Kalousek. Zde je aktuální důvod

01.09.2018 16:06

Dnes mají začít platit slevy na jízdném pro děti, studenty ve věku 15 až 26 let a důchodce nad 65 let, které schválila a pak odložila vláda Andreje Babiše. Informuje o tom server novinky.cz. Koho to inspirovalo ke kritice Babišovy vlády? Nikoho jiného než předsedu poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska. Před zneužitím varuje na svém účtu na twitteru.

Bude se podvádět, tvrdí Miroslav Kalousek. Zde je aktuální důvod

Sleva má platit od 1. září v ČR na všech vnitrostátních dálkových a regionálních autobusových i železničních linkách, v rámci integrovaných dopravních systémů a také na linkách městské hromadné dopravy, které zajíždějí za hranice města. Pro slevu se cestující ve věku 15 až 26 let a nad 65 let budou muset vykázat průkazem totožnosti. Studenti pak průkazem ISIC nebo zřejmě žákovskou knížkou.

Anketa

Vadí vám Zemanovy výroky, kterými žertuje o zabíjení novinářů?

11%
89%
hlasovalo: 13693 lidí

Podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) má 75% sleva z jízdného zlepšit dostupnost veřejné dopravy pro významnou skupinu obyvatel, která má nižší příjmy, a tím pádem omezenou možnost využívat častěji cestování vlaky a autobusy. Ťok se také vyslovil na twitteru: „Na pražském hlaváku jen za ráno 400 zlevněných jízdenek, po celé republice jich České dráhy prodaly skoro dva tisíce, tj. 8,5 %. Někteří autobusoví dopravci prý nabízejí zlevněné jízdenky až od pondělí, mají je samozřejmě povinnost nabízet už dneska.“

Miroslav Kalousek ale o slevách míní: „Daňový poplatník nebude přispívat jenom těmto věkovým kategoriím na cestování. Bude přispívat také soukromým dopravcům na vykázané, leč neexistující osoby. Prostor k podvádění je obrovský, a proto se také podvádět bude. Platíme draze volební kampaň ANO.“

Nutno říci, že Kalousek je v kritice konzistentní, již v dubnu zveřejnil video, ve kterém sympatizoval se studenty, kteří prý nechtěli platit levnější jízdné, pokud by to znamenalo přesun peněz ze vzdělání.

„Přesně tak,“ souhlasí uživatel s přezdívkou Field. „Stal se zázrak, ode dneška budou autobusy jezdit vždy plně obsazeny neviditelnými dětmi a důchodci,“ dodává.

„Já nevím, proč jste najednou tak překvapení?“ táže se Michael Zelenka. „Zcela to pokřiví trh, protože se spousta vnitrostátních dopravců napakuje. To, že SA a Leoexpress vypočítává slevu z aktuální ceny není výhoda, protože mají tzv. letecké tarify. S vyšší obsazeností (což se dá očekávat) bude vyšší cena,“ tvrdí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…