Bude válka? Zeman se prý chystá ke střetu se Sobotkou

27.04.2015 8:14

Prezident Miloš Zeman se chystá navrhnout vlastního kandidáta na post šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Má jím být František Lukl, starosta Kyjova a někdejší ministr pro místní rozvoj v Rusnokově vládě. Píší o tom dnešní Lidové noviny. Připomínají, že v tomto směru rozehrál premiér Bohuslav Sobotka riskantní hru. Bez koaličního jednání a narychlo zařadil na dnešní jednání vlády návrh na jmenování šéfa ÚOHS.

Bude válka? Zeman se prý chystá ke střetu se Sobotkou
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Podle Sobotky by se jím na dalších šest let měl stát opět jeho dosavadní šéf Petr Rafaj, bývalý sociálnědemokratický poslanec. Na první pohled jde sice o formalitu, protože sociální demokracii stačí, aby při hlasování na svou stranu přetáhla jediného ministra z ostatních koaličních stran.

Jenže s Rafajovým působením není spokojen prezident Miloš Zeman, který podle ústavy musí jmenování předsedy ÚOHS podepsat. Podle informací listu je tak prezident připraven sehrát se Sobotkou stejnou hru jako v případě některých velvyslanců. Pokud Zeman svůj podpis pod Rafajův jmenovací dekret nepřipojí a výběr šéfa antimonopolního úřadu zablokuje, koalice se bude muset dohodnout na jiném jménu.

Podle deníku je pravděpodobné, že ho v rámci smíru dodá právě Zeman. Podle představ Hradu by v čele ÚOHS měl stát právě zmíněný Lukl. I když Zemanův mluvčí Ovčáček ponechal informace o Luklovi bez komentáře, jiné zdroje listu Rafajova zvažovaného protikandidáta potvrzují. „Jeho jméno padlo během úvah, kým nahradit současného předsedu,“ řekl deníku zdroj obeznámený s děním v prezidentské kanceláři.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…