Bude veselo? TOP 09 chce ve středu ve sněmovně probírat sirotky ze Sýrie

18.09.2018 23:05

Ve středu Sněmovně TOP 09 navrhne přijmout usnesení, kde by vyzvala vládu k přijetí 50 sirotků z uprchlických táborů. Představitelé strany to oznámili na dnešní tiskové konferenci. Podle první místopředsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové by šlo o symbolické humanitární gesto. Strana tak navazuje na iniciativu europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL), kterou odmítá a kritizuje premiér Andrej Babiš (ANO). Premiér bude s europoslankyní o věci jednat v pátek odpoledne.

Bude veselo? TOP 09 chce ve středu ve sněmovně probírat sirotky ze Sýrie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek u řečnického pultíku v poslanecké sněmovně

Podle Adamové by civilizovaná země měla být podobného gesta schopná. „Je v silách ČR pomoci dětem, které jsou v tíživých podmínkách. Je to symbolické gesto,“ uvedla. Podle předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska by usnesení mělo být apelem na vládu, nenabídne tak konkrétní mechanismus přijetí osiřelých dětí. „Chceme, abychom svou politikou vůči tomuto typu uprchlíků nedělali ČR před celým světem ostudu,“ konstatoval.

Sněmovna by se podle TOP 09 měla usnést, že žádá vládu, aby přijala na české území nejméně 50 dětí bez rodičů z uprchlických táborů podle vlastního výběru a zajistila dostatečnou péči o ně.

Šojdrová v pondělí ČTK řekla, že se kvůli svému návrhu, který by měl prokázat solidaritu v uprchlické krizi, chce sejít s Babišem. Podle serveru HlídacíPes.org se schůzka uskuteční v pátek od 16:00 v Hrzánském paláci a europoslankyně by chtěla na schůzku vzít i senátory a zástupce občanské společnosti, kteří její návrh podporují. Poslankyně Helena Válková (ANO) novinářům řekla, že se chce schůzky také zúčastnit.

Premiér návrh odmítá, dětem by se podle něj mělo pomoci tam, kde se narodily. Zdůrazňuje také, že debata se netýká malých dětí, ale chlapců ve věku 12 až 17 let. Vyjádřil proto obavu z toho, že návrh je pouhým „plácnutím do vody“ a snahou Šojdrové se zviditelnit před volbami do Evropského parlamentu.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura kritizoval cynické zneužívání tématu v politickém boji. Vláda by o věci měla seriózně jednat, ale současně být diskrétní. „Ne aby z toho byla předvolební otázka a my na mikrofon se předháněli, kdo to víc podpoří, nebo odmítne,“ konstatoval.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš zdůraznil, že premiér nehraje roli v otázkách azylu, kde má příslušné kompetence Ministerstvo vnitra, ani v pěstounské péči, kde rozhodují soudy. Česko by podle něj nemělo a priori odmítat pomoc sirotkům. Mohlo by uvažovat o přijetí opuštěných dětí z táborů v Jordánsku. Bartoš ale varoval před tím, že nepromyšlená malá gesta mohou i uškodit a společnost by měla řešit otázku pěstounských rodin i pro české děti.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl, že sirotci by měli být přijati jen v případě, kdy budou prověření a budou připraveny rodiny, které se o ně postarají. „Vláda s neziskovým sektorem musí pro přijetí připravit podmínky,“ konstatoval. Česko by podle něj mohlo tímto krokem ukázat, do jakého civilizačního okruhu spadá.

Komunisté a SPD se shodují s Babišovými názory. „ČR by měla usilovat o řešení problému v Sýrii, nikoli tímto způsobem,“ uvedl poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM). „V naší zemi máme dost vlastních sirotků a nezaopatřených dětí, máme vlastní problémy s dětmi, které musíme řešit,“ uvedl místopředseda SPD Radim Fiala. Za iniciativou je podle něj snaha Šojdrové se zviditelnit.

Starostové a nezávislí uvedli, že nutné je především předložit na stůl konkrétní návrh. Podle místopředsedy STAN Víta Rakušana je důležité, aby šlo o systematické řešení, například pouhé umístění dětí do dětských domovů v Česku by nedávalo smysl. „Iniciativa je to ale chvályhodná, nevidím důvod, proč by ČR nemohla pomoci dětem bez rodičů,“ uvedl. Podle Šojdrové je na vládě, za jakých podmínek by děti vybrala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…