Bude veselo. Turci nám dali najevo, co jsou zač, stojí v novinách

19.04.2017 8:11

Redaktor MF Dnes Milan Vodička zanalyzoval situaci v Turecku poté, co Erdoganovi byly díky referendu posíleny pravomoci. Podivuje se mimo jiné nad tím, proč vítězství Erdogana způsobilo takový šok, když je jen potvrzením stavu, jenž je v Turecku delší dobu. Spíše bychom se dle jeho názoru měli pozastavit nad tím, že evropští Turci jsou turečtější než ti v Turecku. Své řekl také komentátor Vojtěch Varyš.

Bude veselo. Turci nám dali najevo, co jsou zač, stojí v novinách
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Výsledky referenda totiž ukázaly, že Erdogana podporují Turci v Evropě více než ti krajané doma. „Což vypovídá, že roky života na Západě neposunuly jejich hodnoty ani o milimetr. Vlastně ano, ale do protisměru. Místo pitvání různých obvinění z volebních podvodů by bylo lepší podrobit analýze schopnost Evropy integrovat přistěhovalce,“ poznamenal Vodička.

„Předstírání Evropy, jak ochotně natahuje před Turky bruselský kobereček, bylo kontraproduktivní – stejně jako je nyní zbytečné ztrácet čas povykem kolem průběhu voleb a teatrálními výkřiky, že turecká demokracie skončila, či šidit samy sebe i realitu tvrzením, že opozice získala tolik hlasů, až to vlastně byla výhra,“ dodal s tím, že fakta jsou jasná – referendum prošlo. Ke koloritu pak podle jeho slov patří nejen protestování opozice, ale i „následné hraběcí rady staršího evropského strýčka, aby Erdogan vedl dialog s opozicí“. 

„Místo tohoto krasobruslení by se měla nyní EU začít rozhodovat, zda bude ještě pokračovat ve stínové hře na turecký vstup do Unie, či zda se již nůžky natolik rozevřely, že předstírání ztratilo význam,“ dodal Vodička. A vzpomněl ale i na loňskou dohodu o syrských uprchlícíh, které Turecko drží u sebe. „Turecko taky stále drží jihovýchodní křídlo NATO. To je jeho skutečná cena,“ zmínil.

Závěrem pak dodal, že Erdogan sice vyhrál, ale ne tak, jak by potřeboval. „Bylo to o vlas. Má rozdělenou zemi, a místo, aby se vítězně rozkročil, bude muset být s chabým ziskem 51,4 procenta provazolezcem. Pokud udělá chybu a přijde o další stoupence, octne se v menšině, to znamená na politické šikmé ploše. Zatím to není vidět, ale Erdogan zaplatil za své vítězství docela vysokou cenu, i když teď vypadá jako suverénní vítěz,“ uzavřel.

Turecké páté kolony v Evropě si pak povšiml i komentátor Vojtěch Varyš. „Turecké menšiny jsou v západoevropských zemích velké a velmi viditelné. Zároveň vždycky platily za příklad dobře integrované menšiny, která nedělá velké problémy, dokáže se přizpůsobit západnímu způsobu života a je přínosná pro ekonomiku,“ řekl. 

Výsledky referenda však podle něj znamenají, že turecká diaspora v západní Evropě je ke svým novým vlastem zcela neloajální. „Nejenže se s láskou a nadějí obracejí ke staré vlasti – to se dá z lidských důvodů pochopit, ale svým hlasováním dávají najevo, že si přejí silné Turecko, jak o něm hovoří Erdogan. Že podporují vládce, který usiluje o diktátorské pravomoci a zavádí totalitní režim, ale především je v čím dál větším konfliktu s představiteli zemí, v nichž tito evropští Turci žijí,“ vzpomněl Varyš na rozmíšky s politiky v Nizozemsku, Rakousku i Německu. 

„Z Turků se – ve většině – nestali loajální občané nového typu, jak se to vždy dařilo s imigranty třeba v Severní Americe, ale zůstali starými dobrými nacionalisty – což je jedna z věcí, která skutečně řadí Turky k Evropanům. Turečtí voliči v Evropě vyslali vzkaz Erdoganovi: Počítej s námi. A vzkaz svým evropským vládám: S námi nepočítejte. Bude veselo,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…