Budeme chtít od Ruska odškodnění, říkal Babiš. Právníci jsou hodně skeptičtí, asi je to mimo

20.04.2021 21:33

Premiér Andrej Babiš na pondělní tiskové konferenci oznámil, že Ministerstvo financí připravuje kroky k tomu, aby mohlo vymáhat od Ruska odškodnění za výbuch ve Vrběticích. Podle právníků je to marná snaha. „Bez souhlasu Ruska není možné o odškodné u mezinárodního soudu žádat,“ upozorňuje vedoucí katedry mezinárodního a evropského práva Masarykovy univerzity v Brně Filip Křepelka.

Budeme chtít od Ruska odškodnění, říkal Babiš. Právníci jsou hodně skeptičtí, asi je to mimo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„Představa, že existuje nějaký soud, kde se dá Rusko zažalovat, je úplně lichá,“ tvrdí Křepelka z Masarykovy univerzity v Brně, že Česko nemá reálnou šanci, že by odškodné od Ruska vymohlo.  

Celý text ZDE.

Spory mezi státy se podle něj běžně řeší u Mezinárodního soudního dvora v Haagu. „Rusko by muselo přiznat, že existuje spor a že souhlasí s jeho řešením před Mezinárodním soudním dvorem. A to se v této věci nikdy nestane. Rusko nikdy nepřizná, že se na výbuchu podílelo, a spor vůbec nepřipustí,“ vysvětlil Křepelka. 

Podobně vyjádření poskytl server iDNES.cz také Pavel Šturma, vedoucí katedry mezinárodního práva Univerzity Karlovy. „S žalobou před Mezinárodním soudním dvorem je problém. Bylo by třeba najít souhlas obou států s předložením sporu tomuto soudu. Obdobně je to s možností mezistátní arbitráže, také zde by bylo třeba sjednat smlouvu mezi oběma zeměmi,“ uvedl s tím, že škodu podle něj ani nelze vymáhat u českých soudů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…