Budeme mít "první dceru"? I to už tu bylo

31.01.2013 6:59

Nově zvolený prezident Miloš Zeman (SPOZ) se netají tím, že ceremoniální role první dámy se kromě jeho manželky zhostí i jeho dcera Kateřina, kterou v nadsázce označil za "první slečnu". Podle některých informací je prý ale Zemanova manželka nakonec připravená povinnosti plynoucí z této role přijmout.

Budeme mít "první dceru"? I to už tu bylo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Miloš Zeman se svou dcerou odevzdali hlasy v prezidentských volbách

"Samozřejmě se připravuji na roli první slečny nebo spíše první dcery. S maminkou jsme se už před časem dohodly, že roli první dámy bude plnit sama," řekla Novinkám.cz Kateřina Zemanová.

Ačkoli žádný zákon postavení první dámy neřeší, z tradice vyplývá, že manželka prezidenta se účastní státních návštěv, večeří, přijímání hostů a podobně. Někdy zastupuje hlavu státu při přebírání ocenění, na charitativních nebo kulturních akcích, které prezident nestíhá.

Nebylo by to poprvé

V naší historii by to nebylo poprvé, co by roli první dámy převzala dcera prezidenta. Ačkoli například dcery Tomáše Garrigua Masaryka a Emila Háchy tuto roli přijaly až po smrti právoplatných manželek hlav státu.

Bývalý mluvčí Václava Havla Ladislav Špaček deníku Právo popsal agendu první dámy. Zejména se předpokládá, že se první dáma bude starat o nemocné, chudé a handicapované lidi a bude se věnovat charitativní činnosti.

Sám Špaček uvedl, že by roli první dámy, jak o tom Zemanovi uvažovali, nedělil. "To nejde, nedovedu si to dost dobře představit. Miloš Zeman má manželku, která může hrát roli první dámy, dokonce zkušenou," řekl Právu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…